avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... punerea in miscare a actiunii penale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

punerea in miscare a actiunii penale

Am depus o plangere penala IN REM pentru inselaciune.S-a dispus IUP in rem asupra faptei si au fost audiati persoanele indicate de mine in plangera Acestea au recunoscut ca si au insusit suma de bani reclamata de mine prin plangere.Ulterior , vazand ca nu s-au mai efectuat acte de urmarire penala ,am solicitat prin cerere organului de urmarire penala sa puna in miscare actiunea penala in persoana fata de aceste 2 persoane in raport de recunoasterea insusirii de bani ce rezulta din declaratia data in fata organelor de cercetare penala.
Organul de urmarire penala mi-a raspuns ca cererea a fost transmisa la organul de cercetare penala pentru a fi avuta in vedere la solutionarea dosarului penal....
Intrebarea este cine este obligat conform legii sa dispuna IUP in persoana organul de cercetare sau organul de urmarire?
Poate dispune si organul de cercetare penala inceperea urmaririi penala in persoana?
Cel mai recent răspuns: FRD , utilizator 08:24, 28 Martie 2016
Organ de urmarire penala=procuror+organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare+organele de cercetare penală speciale.
Organele de cercetare penală ale poliţiei judiciare şi organele de cercetare penală speciale îşi desfăşoară activitatea de urmărire penală sub conducerea şi supravegherea procurorului
ART. 305
Începerea urmăririi penale
(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.
(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a) - c) şi g).
#M2
(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.
(4) Faţă de persoanele pentru care urmărirea penală este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiţii prealabile, efectuarea urmăririi penale se poate dispune numai după obţinerea autorizaţiei ori după îndeplinirea condiţiei.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Aveti rabdare.....sau puteti formula contestatie
Contestaţia privind durata procesului penal

Articolul 488^1*)

Introducerea contestaţiei
(1) Dacă activitatea de urmărire penală sau de judecată nu se îndeplineşte într-o durată rezonabilă, se poate face contestaţie, solicitându-se accelerarea procedurii.
(2) Contestaţia poate fi introdusă de către suspect, inculpat, persoana vătămată, partea civilă şi partea responsabilă civilmente. În cursul judecăţii, contestaţia poate fi introdusă şi de către procuror.
(3) Contestaţia poate fi formulată după cum urmează:
a) după cel puţin un an de la începerea urmăririi penale, pentru cauzele aflate în cursul urmăririi penale;
b) după cel puţin un an de la trimiterea în judecată, pentru cauzele aflate în cursul judecăţii în primă instanţă;
c) după cel puţin 6 luni de la sesizarea instanţei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate în căile de atac ordinare sau extraordinare.
(4) Contestaţia poate fi retrasă oricând până la soluţionarea acesteia. Contestaţia nu mai poate fi reiterată în cadrul aceleiaşi faze procesuale în care a fost retrasă.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2016
Olimpiu DRUȚĂ - Cabinet de Avocat, Avocat
nu stiu daca pot formula contestatie pentru ca acest dosar a fost format in 2012 si a fost reunit cu un alt dosar din 2014.
LEGE nr. 255 din 19 iulie 2013 (*actualizată*)
pentru punerea în aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale

Articolul 105
Dispoziţiile art. 488^1 - 488^6 din Legea nr. 135/2010 (Codul de procedura penala), cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, referitoare la contestaţia privind durata rezonabilă a procesului penal, se aplică numai proceselor penale începute după intrarea în vigoare a Legii nr. 135/2010.
Pai aici este problema, nu stiu sa apreciez daca dosarul a fost reunit cu cel din 2014 prin ordonanta uramnd ca cerecetarile sa sa fie continuate in dosarul din 2012 daca ma incadraez la contestatie?ma gandesc ca o va respinge ca inadmisibila .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen stadiu de cercetare penala Narcisa_ Narcisa_ 1) De la data depunerii unei plangeri penale, organul de cercetare penala are un termen anumit pentru solutionare a cercetarii penale? In cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Calea de atac Just-drept Just-drept La un dosar penal, procurorii de la P. Tribunal au emis ordonanta de n.u.p. S-a atacat la instanta Tribunalului, iar judecatorul de camera preliminara a ... (vezi toată discuția)
Cercetare penala ramos57 ramos57 Buna seara, Exista prescriptie legala care sa mentioneze care este termenul legal rezonabil in care se poate desfasura o cercetare penala? Va ... (vezi toată discuția)