avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Valoarea testamentului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Valoarea testamentului

buna seara .am o nelamurire in legatura cu valoarea unui testament de legat universal.Intrebarea este urmatoarea; simpla acceptare a succesiunii este o conditie suficienta a introducerii cu succes a reductiunii .liberalitatilor,si atunci ma intreb vointa testatorului mai conteaza mai poate dispune in mod liber de bunurile proprii?ce sens mai are testamentul in astfel de cazuri.
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 22:37, 28 Martie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
buna dimineata.aceasta actiune a reductiunii prin care se se elimina liberalitatea facuta de testator,trebuie motivata sau numai simpla depunere a optiunii este suficienta.cand pun aceasta problema a motivarii acestei actiuni ma gandesc la faptul ca pentru a lua aceasta decizie testatorul trebuie sa aiba un motiv foarte serios.Se poate pune problema obligatiei de a face ,de a fi contribuit intr-un fel anume la problemele ,nevoile si necesitatile avute de testator e t c
In primul reductiunea se poate cere la decesul testatorului nu cat timp este in viata. In al doilea rand reductiunea trebuie ceruta. Simplu fapt ca ati acceptat succesiunea nu inseamna ca liberalitatea va fi redusa. Trebuie ceruta reductiunea de mostenitorii rezervatari ai defunctului. Reductiunea anuleaza liberalitatea doar pentru cota de rezerva succesorala a rezervatuarului care o cere, in rest ea ramane perfect valabila.
buna seara.Testatorul a decedat in urma cu 3 ani aceptarea succesiuni este facuta doar de mine care sunt parte reclamanta intr-un proces in care am cerut paratului probarea calitati procesuale active[exista si varianta acceptarii tacite].procesul a fost dispus spre rejudecare si nu s-a fixat termen.in eventualitatea probarii a unui act cu valoare de acceptare,ar trebui introdusa de catre parat actiunea in reductiune,dar la acea data ea va fi prescrisa,deoarece termenul de la deschiderea succesiunii depaseste 3 ani

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire. in ce termeni/exprimare trebuie facuta? anca_018 anca_018 Cind intr-un testament exista o formulare de genul \"sora mea sa nu aiba curaj sa atace testamentul ...\" se poate considera ca autorul testamentului a ... (vezi toată discuția)
Dezmostenire Denisalin Denisalin Un copil infiat poate fi dezmostenit ? (vezi toată discuția)
Acceptarea de catre un succesor rezervatar a testamenului prin care decuius il inlatura de la mostenire, incalcandu-i cota rezervatara, echivaleaza cu renuntarea la rezerva? Av. NICULESCU-GORPIN Av. NICULESCU-GORPIN Speta: Decuius lasa 4 rezervatari: sotia supravietuitoare, fiul comun si doi fii din prima casatorie. Prin testament autentic, decuius testeaza: - instituie ... (vezi toată discuția)