avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 391 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... procura pentru copil plecat in strainatate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

procura pentru copil plecat in strainatate

Buna ziua
Supun atentiei urmatoarea sitatie.
Sunt divortat din anul 2010 si am un copil. In urma divortului copilul a fost incredintat spre crestere si educare mamei, dar custodia este comuna. Eu am dreptul sa-l iau o data/luna si in vacantele scolare. Intre timp mama copilului s-a recasatorit si are un copil cu actualul sot. De curand am fost informat ca familia lor(fosta sotie, sotul ei si cei doi copii vor sa ple ce in Germania pentru munca si copii sa invete acolo). Deci pe perioada lunga. Normal eu trebuie sa dau procura pentru copilul meu.Eu nu am incredere in aceasta plecare deoarece doar actualul sot are de lucru acolo.(el lucreaza de mai mult timp in Germania). Eu pot refuza sa dau acest acord pentru copilul meu? Pot sa- i cer sa-mi dovedeasca cu acte care contract de munca in Germania si ca detine o casa?
Fosta sotie ma poate actiona in instanta pe motiv ca refuz sa dau acordul?
Va multumesc.
Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
cristi_iuli, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters379576 , utilizator 23:18, 29 Martie 2016
Da, fosta soție poate cere în instanță suplinirea acordului care ar trebui sa-l dați dumneavoastră.
Dar ca în orice proces cu minori, puneți problema interesului superior al copilului. Dumneavoastră dacă argumentați foarte bine cu probe concludente, că nu este în interesul superior al copilului să plece în altă țară cu actualul soț al mamei, instanța ar putea respinge cererea de suplinire acord.
Mai mult în interesul superior al copilului puteți cere schimbarea locuinței minorului la dumneavoastră, iar ea să plece liniștită unde dorește, dar fără copil.
daca sunteti divortat din 2010, mama nu are nevoie de acordul dvs. Stabiliti impreuna un alt program de vizita, sa aveti copilul mai mult timp in vacante.
Vi se pare ca mama e iresponsabila sa plece cu 2 copii in Germani a ca sa stea pe strazi si sa moara de foame acolo ?
@Ajut-Copii, copilul omului nu pleaca cu sotul mamei , ci cu mama.
gi-jane2, Cum nu pleacă cu soțul mamei, dacă mama e recăsătorită, si mai are un copil cu noul soț?!
Eu l-am sfătuit cum să se apere la un proces din partea mamei, invocând interesul copilului, nu interesul părintilor.
Mama, am inteles din topic,ca nu are nimic in Germania, nici casa, nici masa, nici serviciu...
ContSters379576, utilizator
Ajut_Copii, sunteti culmea... pleaca cu mama si cu sotul ei, daca ar pleca cu tata si cu sotia lui ar fi altfel?
Vorbim de o familie, al care cap lucreaza de mai mult timp in Germania si daca s-a hotarat sa-i ia si pe ei inseamna ca le poate asigura un nivel de trai cel putin satisfacator.

Scrie initiatorul undeva ca ar vrea sa ia copilul la el din cauza asta? Nu, scrie doar ca nu vrea sa-si dea acordul pana nu e sigur ca al lui copil o va duce bine acolo. Bine insemnand, in opinia lui, sa aiba acoperis deasupra capului iar mama sa munceasca. Oare daca mama il ingrijeste stand acasa pe banii sotului (altul decat tatal copilului, sa ne intelegem) nu e in interesul superior al celui mic?
Ares-3, moderator
cristi_iuli a scris:

Eu pot refuza sa dau acest acord pentru copilul meu? Pot sa- i cer sa-mi dovedeasca cu acte care contract de munca in Germania si ca detine o casa?
Fosta sotie ma poate actiona in instanta pe motiv ca refuz sa dau acordul?

În instanță în timpul procesului prin ÎNTÂMPINARE puteți cere toate astea și multe altele..., în apărarea interesului copilului dumneavoastră. Și instanța le poate cere, pentru că mama respectivă trebuie să convingă judecătorul că este în interesul copilului să plece cu ei în Germania, altfel îi va respinge acțiunea.
Puteți ajunge și la o înțelegere amiabilă cu mama copilului, prin care să-i dați acordul necesar, dacă vă convinge că totul va fi ok pentru minor.
Nu trebuie să vă sperie procesul, e în civil, aveți dreptul legal să vă opuneți plecării, ea are la fel dreptul să ceară în instanță suplinirea să poată lua copilul.

- editat de moderator- va rog sa va schimbati tonul.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces tutela comuna si domiciliu impotriva dorintei copilului radu67 radu67 Buna ziua, Situatie de fapt: -Sotia divortata si recasatorita(are un copil de aproape 12 ani la care are tutela exclusiva) -Actualul sot si-a gasit un loc ... (vezi toată discuția)
Parasirea tarii cu minorul Dorisanna Dorisanna Buna.Recent am terminat procesul de divort, care a fost unul lung si anevoios.Cu fostul sot nu am ramas in relatii de prietenie si mereu incearca sa imi puna ... (vezi toată discuția)
Mă obligă vreo lege să-mi dau acordul pentru ieșirea din țară a minorului? MVictor2017 MVictor2017 Buna ziua. Vreau sa ma lamuresc intr-o problema. Ma obliga vreo lege sa-mi dau acordul pentru o procura de iesire din tara a minorului dupa divort daca in ... (vezi toată discuția)