avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare- cumparare sau donatie ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare- cumparare sau donatie ?

Va rog respectuos sa ma informati si pe mine.. Eu detin un apartament dobandit dintr-o prima casnicie impreuna cu primul sot si doresc sa il donez copiilor mei din aceasta casnicie.
Actul de donatie poate fi atacat in timpul vietii mele sau dupa moartea mea de sotul din a doua casnicie si copii acestuia?
Ma sfatuiti sa fac mai bine un act de vanzare -cumparare decat donatie sa fiu sigura ca ramane doar copiilor mei?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:45, 30 Martie 2016
Orice act ati face ar putea fi atacat de sotul dvs daca va supravietuieste si daca ii incalca rezerva succesorala care e de 1/8 din averea dvs.
Divortati, donati-le si apoi recasatoriti-va . :)
Daca mai aveti bunuri cu actualul sot, nu vor fi probleme.
este vorba de o proprietate dinainte de casnicie...si de dpreptul unui al doilea sot care nu era impreuna cu mine cand am cumparat. nu credeti ca gresiti?
Nu cred. Daca decedati inaintea lui, omul va mosteneste ;)
Daca divortati sigur ca nu are dreptul la proprietatea dvs, insa nu confundati divortul cu decesul desi ambele incep cu " d".
imi pare rau ca raspunsul nu va e pe plac :)
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
gi-jane2, moderator
ce sa mosteneasca ...ceva care este in comun inca cu fostul sot...si vrem sa cedam copiilor ?fara a face partaj?
Eu detin un apartament dobandit dintr-o prima casnicie impreuna cu primul sot


Prin eu detin un ap se intelege ca il detineti pe tot, dupa un partaj ! Un pic de atentie la exprimare nu ar strica.
Chiar si in comun cu fostul sot, dvs detineti o cota (1/2 prezumata), iar cand donati trebuie sa tineti cont de mostenitorii rezervatari. Actele prin care faceti liberalitati ( dati degeaba) ar putea fi atacate dupa decesul dvs.
Stiu, e cam greu de priceput..

Art. 1086

Noţiunea de rezervă succesorală

Rezerva succesorală este partea din bunurile moştenirii la care moştenitorii rezervatari au dreptul în virtutea legii, chiar împotriva voinţei defunctului, manifestată prin liberalităţi ori dezmoşteniri.

Conditia ca sotul dvs sa atace actul ar fi ca dvs sa decedati inaintea lui, sa va mai fie sot la data decesului dvs, sa ii incalce rezerva succesorala si.. sa vrea!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie! psilemangalia psilemangalia Dupä cum am änteles o\\"Donatie\\"poate fi atacatä än instantä?Dupä cät timp?Sau jocä un rol:factori de timp cänd donatie a fost fäcutä? (vezi toată discuția)
Donație sau contract de v-c? Dalida2 Dalida2 Buna ziua. Mătușa mea (sora tatălui) dorește sa-mi cedeze un imobil. Dansa este văduva și nu are copii. tatăl meu este in viața. Mai am un frate din ... (vezi toată discuția)
Mostenire georginica georginica Eu si sotul meu nu avem copii, in schimb sotul are un copil dintr-o alta casatorie. Intrebarea mea este ce fel de contract juridic, care nu poate fi atacat ... (vezi toată discuția)