avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Zile libere pentru tatici la nasterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Zile libere pentru tatici la nasterea copilului

Buna ziua. As vrea sa stiu daca s-a modificat numarul de zile libere acordate taticilor la nasterea copilului de la 5zile la 10zile. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: conduras , utilizator 14:55, 5 Aprilie 2016
Legea 210/1999 prevede ca, concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
daca la nasterea copilului am solicitat angajatorului aprobarea acordarii a 5 zile lucratoare, zile libere pentru eveniment deosebit si angajatorul a fost de acord; mai pot solicita acum concediu paternal? (5+10)

Adica, zilele libere pentru evenimente deosebite (casatorie, nastere, moarte) sunt separat evidentiate sau in cazul nasterii unui copil acordarea este implicit concediu paternal?

Sunt doua lucruri distincte, in acest caz? (zile libere eveniment deosebit vs. concediu paternal)

Va multumesc mult
Daca sunteti in termenul prevazut de lege , puteti sa solicitati acordarea concediului paternal.

Sunt doua situatii distincte care se refera al acelasi eveniment - nasterea copilului.

Zilele libere platite acordate in cazul nasterii copilului acordate in baza c.i.m., c.c.m. aplicabil sua reg.intern al angajatorului se pot cumula cu zile de concediu paternal acordat in baza Legii 210/1999.
1. Sunt doua lucruri distincte.

2. - Una este sa solicitati 5 zile libere platite pentru evenimente deosebile in familie Prevazute in Contractul colectiv de munca sau in Regulamentul intren) si alta este sa solicitati 5 zile libere platite = concediu paternal (conf. Legii 201/1999).
- Le puteti solicita pe amandoua.
Multumesc Domnule Vasile,

Pe ce baza se pot cumula?
Eu nu vreau sa se cumuleze...
angajatorul mi-a acordat deja zile libere (5) pentru eveniment deosebit (nastere copil), am venit la serviciu si doresc sa solicit concediu paternal acum. Este ok? asta era intrebarea?
Poate angajatorul sa spuna ca am primit deja 5? (cu ce drept poate el cumula in aceste conditii?)

Multumesc mult

Alte discuții în legătură

Zile libere tata la nasterea copilului friday_325 friday_325 Buna ziua, ma intereseaza daca in calitate de angajator sunt obligat sa acord 5 zile de concediu tatalui, la nasterea unui copil, daca nu exista contract ... (vezi toată discuția)
Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)