avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Limita grad indatorare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Limita grad indatorare

Buna ziua! In anul 2008 am fost angajata cu un salariu net de 2200 ron si am contractat 2 imprumuturi pentru nevoi personale. In 2012 am intrat in concediu de crestere copil optand pentru perioada de 1 an, iar in 2013 m-am intors la serviciu, primind si stimulent de insertie. Societatea unde am lucrat s-a inchis dupa doar 5 luni de la intoarcerea mea (insolventa-faliment), iar eu am primit, se pare, necuvenit, stimulentul de insertie. Acum sunt angajata la o alta societate cu un salariu net de 1000 lei, am creditele contractate in 2008 in derulare, avand o rata insumata de 370 lei/luna, si pe langa asta trebuie sa restitui si stimulentul de insertie, unde rambursez cate 500 lei/luna. Practic am ajuns sa am un grad de indatorare foarte mare. Exista vreo lege care sa ma ajute in situatia mea? O lege care sa limiteze gradul de indatorare lunar. Ma aflu in situatia in care am un copil de crescut, castig 1000 lei si dupa ce achit ratele si rambursez stimulentul mai raman cu 130 lei/luna pe care trebuie sa ii dau la gradinita. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 16:16, 30 Martie 2016
Art.729.Limitele urmaririi veniturilor banesti.NCPC(1)"Salariile si alte venituri periodice,pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
b)pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
(2)Daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume,urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului,indiferent de natura creantelor,in afara de cazul in care legea prevede altfel."
Asta ar fi valabil daca s-ar ajunge la executare, ori doamna plateste rata, daca nu ar mai plati si ar ajunge la executare , ar fi vb de o limitare la 1/2 din salariu.
Si in legatura cu stimulentul, nu pare a fi vb de poprire, ci de intelegere amiabila.
O lege care sa limiteze gradul de indatorare lunar.

Exista cand e vb sa contractati credite ale caror rate trec peste un prag de 50 % din salariu, nu cand datoriile dvs deja contractate ajung sa depaseasca limita.
daca nu ati mai plati pt stimulent si ati ajunge la executare, poprirea nu va depasi 1/3 din salariul net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poprire salar 1/3 - ce se ia in calcul ? buterflies buterflies buna seara , va rog sa imi spuneti daca in calculul cuantumului popririi pe salar se iau in considerare membrii familiei in intretinere , descoperiri de cont ... (vezi toată discuția)
Executare silita pensie alimentara Emil27 Emil27 Buna ziua, Tocmai mi s-a facut o poprire pe salariu pentru neplata pensiei de intretinere copil pentru perioada procesului de divort. Procesul a durat 7 luni, ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu Micky87 Micky87 Am nevoie de o solutie de la cineva specializat sau care stie ce ar trebui sa fac? Nu stiu ce sa fac ce solutie sa gasesc, am facut un credit in 2008 la banca ... (vezi toată discuția)