avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

In prezent sunt angajata.Incepand de saptamana aceasta voi incepe activitatea la alta firma, contractul fiind pe perioada determinata:24 luni (cu perioada de proba de 3 luni).Precizez ca din anul 2013 pana in prezent nu am avut intreruperi la contractul de munca. Zilele acestea am aflat ca sunt insarcinata. Va rog sa imi spuneti ce sanse exista sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului, dat fiind faptul ca in aceste 3 luni de zile este foarte probabil ca starea de graviditate sa fie vizibila, iar angajatorul imi poate intrerupe contractul din acest motiv.Daca notific angajatorul in aceste trei luni de zile cu privire la starea mea de graviditate, acesta imi poate intrerupe contractul de munca? Cu "aprobarea" noii legi- in ultimii doi ani sa existe minim un an in care am achitat contributiile catre stat-acest an trebuie sa fie cel dinaintea nasterii?Ce solutii exista pentru a beneficia de indemnizatie?

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
Gabriela30032016, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:32, 30 Martie 2016
1. Potrivit noilor modificari ale OUG 111/2010 adoptate astazi de Camera Deputatilor, indemnizatia se stabileste în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010 (de exemplu, ati beneficiat de somaj, de indemnizatie pentru CCC, de concedii medicale, elev la zi,studenta la zi etc. ).

3. Atentie ca , c.i.m. este intocmit gresit .

Intrucat durata c.i.m. este de 24 de luni, durata perioadei de proba nu poate depasi 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni, potrivit art.85 lit.c C.mun.

4. Chiar daca notificati angajatorul ca sunteti insarcinata , acesta are interdictia de a nu va concedia decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii. (art.60 alin.1lit.c C.mun.,art.60 alin.2 C.mun.)

De asemenea, incetarea c.i.m. pe durata de proba nu intra sub incidenta prevederilor art.60 C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare cim (durata determinata) pentru gravide Nicoleta121989 Nicoleta121989 Buna ziua, As dori o parere pentru urmatoarea situatie: Sora mea a avut CIM pe perioada determinata (1an). Dupa 1 an i-a fost prelungit in baza mai multor ... (vezi toată discuția)
Program de lucru part time Georgia_cs Georgia_cs Buna seara, As vrea sa lucrez part time, pentru a ma putea dedica si cresterii copiilor mei, ce vor incepe scoala din toamna. Vreau sa stiu daca exista un ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil sorinastefaniadan sorinastefaniadan buna seara vreau sa va intreb m-am angajat pe 25 iulie 2012 iar pe 23 decembrie am aflat ca sunt gravida vreau sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie.va ... (vezi toată discuția)