In cadrul unui proces de partaj succesoral, reclamantul a solicitat 2 lucruri:
- recunoasterea calitatii de coproprietar asupra unui apartament detinut de parata, care nu fusese inclus initial in masa succesorala din Certificatul de mostenitor (incheiat anterior la Notariat, avand ca mostenitori pe reclamantul si parata),
precum si stabilirea cotelor intre cei doi;
- iesirea din indiviziune.
La primul termen, instanta a recunoscut printr-o incheiere interlocutorie calitatea de coproprietar a reclamantului si cotele celor doi (conform cotelor din Certificatul de mostenitor deja dezbatut anterior). Apoi procesul a continuat cu judecarea iesirii din indiviziune, pe baza cotelor stabilite deja.
Deoarece reclamantul nu a platit sulta, nu a incercat sa-l vanda desi ise atribuise provizoriu, instanta de fond a suspendat dosarul, dar prin apeul reclamantului a fost pus pe rol. Cum nici acum reclamantul nu s-a prezentat la proces, instanta de fond a inchis dosarul. Prin noul apel al reclamantului, dosarul a fost din nou repus pe rol si continua si in prezent cu iesirea din indiviziune.
Prin toate apelurile, reclamantul a contestat numai faptul ca dosarul a fost inchis sau suspendat, dar nu a contestat nici el, nici parata incheierea interlocutorie.
Legat de asta am 2 intrebari:
1) Incheierea interlocutorie, in acest moment, este ea definitiva sau nu.
2) Daca nu, exista vreo forma juridica prin care parata poate solicita sa se dea o hotarare (partiala) sau altceva prin care incheierea interlocutorie sa fie definitiva inainte de finalizarea procesului?
Nu poate fi definitiva acum pentru ca face parte dintr-un proces nefinalizat. Daca era o actiune numai cu acest obiect putea fi definitiva.
Singurul aspect este ca instanta este tinuta de incheierea interlocutorie, in sensul ca nu i se va schimba continutul.