Se da urmatorul caz: Un cetatean se afla in executare silita pentru credite de nevoi personale. Cetateanul este plecat din tara de mai bine de 1 an, are insa un automobil in Romania pe care ar vrea sa il vanda. Masina are o valoare infima, maxim 2000 de euro.
Avand in vedere ca vorbim de un credit de nevoi personale, deci nu credit prima masina/auto etc...in ce masura poate executorul sa opreasca o eventuala tranzactie?
executorul poate sechestra autoturismul, acest sechestru avand un efect de indisponibilizare al bunului
Articolul 745 Indisponibilizarea bunurilor sechestrate
Din momentul sechestrarii bunurilor, debitorul nu mai poate dispune de ele pe timpul cat dureaza executarea, sub sanctiunea unei amenzi judiciare de la 2.000 lei la 10.000 lei, daca fapta nu constituie infractiune. Dispozitiile art. 189-191 sunt aplicabile.
Nu are importanta ca sechestrul este facut din birou, fara ca executorul sa fi vazut autoturismul respectiv, daca sunt respectate formalitatile de publicitate, efectul de indisponibilizare este indeplinit.
Articolul 742 Publicitatea sechestrului
(1) Despre aplicarea sechestrului se va face mentiune, la cererea executorului judecatoresc, in registrul comertului, in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, in registrul succesoral tinut de Camera Notarilor Publici sau in alte registre de publicitate, dupa caz.
(2) De la data inscrierii, sechestrul devine opozabil tuturor acelora care, dupa inscriere, vor dobandi vreun drept asupra bunului respectiv.