Buna ziua doresc sa va intreb daca este legal sa fi anuntat verbal la jumatatea lunii, in urma unei vizite a sefului, ca daca nu vinzi de o anumita suma vei fi dat afara.Mentionez ca obiectivele de vz nu se fac lunar,cele trimise pe email.Am fost sunata la finalul lunii sa merg a doua zi sa predau masina,laptop pt ca nu mai doresc sa lucreze cu mine.Nu am mers pentru ca am avut o pb de sanatate in urma careia am primit concediu medical.In timpul concediului a fost trimis un delegat care mi-a luat toate instrumentele de lucru, cu pv predare primire.Urmeaza sa ma intorc la munca legal dar nu am cu ce sa lucrez.Am perioada de proba in contract de 90 de zile lucratoare si e ctr perioada nedeterminata.In ziua 100 am fost anuntata sa merg sa predau de pe o zi pe alta.Am mai avut medical in aceste 90 de zile si 2 zile de odihna.Am cerut intre zilele 90-100 o adeverinta de venit pentru banca pe care scrie ca am o "situatie incerta cinform cim".Doamna de la banca mi-a spus ca i se pare un abuz in serv atata timp cat nu sunt in preaviz sau in proba la data eliberarii adeverintei.Ce trebuie sa fac daca atuncin vand ma intorc la munca nu am masina,tel si laptop si nu pot lucra?
1.Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
2. Daca presiunile exercitate de angajator asupra salariatului pentru a obţine demisia acestuia sunt cauzate de săvârşirea de către salariat a unei abateri disciplinare, angajatorul are la dispoziţie posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Angajatorul are obligatia să respecte prevederile legale privind cercetarea disciplinară prealabilă, anterior aplicării oricărei sancţiuni disciplinare, cu excepţia avertismentului scris care se poate aplica fara a se efectua in prealabil cercetarea disciplinara.
3. Salariatul care a demisionat va putea să sesizeze instanţa judecătorească, solicitând anularea demisiei, în cazul în care pretinde că demisia a fost provocată de angajator.