avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... prime cuprinse in indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

prime cuprinse in indemnizatia de somaj

Buna ziua,
Sotul meu a intrat in somaj cu data de 01.05.2009.
In luna martie a primit o prima de fidelizare pentru care i s-au retinut toate contributiile la somaj, sanatate, pensie.
Se incadreaza aceasta prima la calculul indemnizatie de somaj?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 23:55, 10 August 2009
Normele au fost modificate in 2008 prin HG 149/2008, si baza de calcul pentru contributia de somaj este reglementata astfel:

"Art. 14. - (1) Baza lunara de calcul asupra careia angajatorii au obligatia de a retine si de a vira contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, conform art. 27 alin. (1) din lege, este reprezentata de venitul brut realizat lunar de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevazute la art. 19 din lege, constituit, dupa caz, din urmatoarele elemente:

a) salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz: indemnizatia de conducere, salariul de merit, precum si alte drepturi salariale care, potrivit actelor normative ori contractelor colective sau individuale de munca, fac parte din salariul de baza;

f) sporurile, adaosurile si drepturile banesti, acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, sub forma de procent din elementele prevazute la lit. a)-d) ori ca sume fixe, indiferent daca au caracter permanent sau nu;

g) indemnizatiile pentru concedii, indemnizatiile pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, conform legii, in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu sunt suspendate pentru incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile, precum si orice alte indemnizatii acordate salariatilor si suportate de unitati, potrivit legii;

h) sumele rezultate prin plata cu ora, garzi, indemnizatii clinice;

i) drepturile banesti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca sub forma de stimulente, premii si prime;

j) orice alte sume platite din fondul de salarii.

(2) Nu se includ in baza de calcul prevazuta la alin. (1) sumele reprezentand:
a) prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer;
c) drepturi de autor;
d) participarea salariatilor la profit;
e) compensatiile acordate in conditiile legii ori ale contractelor colective sau individuale de munca, salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor;
f) veniturile brute realizate de persoanele care nu se mai regasesc in situatiile prevazute la art. 19 din lege, dar incaseaza venituri ca urmare a faptului ca au detinut calitatea de asigurat obligatoriu prin efectul legii.

Cred ca acest HG este inca in vigoare, nu?
Va multumesc tuturor.
Deci nu am decat sa reclam faptul ca nu a fost calculata corect indemnizatia de somaj.
Nu stiu unde, dar...
Eu zic intai sa vedeti la AJOFM ce sume apar in stagiul dvs, cu prime sau fara prime?

Este posibil ca eroarea sa vina de la angajator, daca acesta de exemp[lu a calculat gresit contributia la somaj (respectiv nu a aplicat-o si la prime, etc), caz in care AJOFM ar putea face verificari la societatea respectiva si sa le impuna plata contributiilor corecte. Nu stiu cat ar dura pana s-ar plati, dar cred ca ulterior ati putea solicita AJOFM recalcularea indemnizatiei.

Daca angajatorul a calculat corect , atunci c puteti contesta decizia de stabilire a sindemnizatiei de somaj la TRibunal, sectia Contencios administartiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recalculare indemnizatie de somaj krista56 krista56 Buna ziua, dupa 12 luni de somaj incheiat in august 2011, mi se inmaneaza o decizie prin care mi se cer inapoi 8268 lei, considerati calcul eronat. In calculul ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj lciotirla lciotirla Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce inseamna,, o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni \"inseamna o ... (vezi toată discuția)
Somaj andrea23 andrea23 Am lucrat un an la o firma, cu un salar net de 11 mil. m-au concediat prin desfiintarea postului.Am fost angajata ca inginer in industrie alimentara. Ma ... (vezi toată discuția)