avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Impotrivire la expertiza
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Impotrivire la expertiza

Amun dosar pe rol cu obiect partaj bunuri comune,dobandite prin cumparare.
S-a dispus efectuarea a doua expertize,una constructii si una topo. Partea parata s-a opus efectuarii fazei de teren,pe motive mai mult decat subiective.
Expertii si subsemnatul ne-am deplasat de 3 ori,de doua ori parata nu s-a prezentat si o data nu a permis accesul im imobil,motiv pentru care a fost sanctionata cu amenda.Parata stapaneste abuziv si fara forme legale imobilul,l-a transformat(casa) si incinta a imprejmuit-o si a incuiat-o. Nu am facut nici un demers fortat,pentru ca abia astepta sa ma reclame pentru distrugere de bunuri.
.Expertizele sunt administrate prin comisie rogatorie de catre o alta instanta(bunurile se afla pe aria de competenta a altei judecatorii din alta curte de apel).
In urma celor trei tentative de faze de teren,Instanta de comisie rogatorie a dispus efectuarea expertizelor pe baza actelor de la dosar si observatiilor exterioare Instanta de fond a revenit cu adresa la instanta de comisie rogatorie pentru completarea expertizelor, in sensul de a se reface identificarile si constatarile din interiorul terenului si din interiorul casei si a terenului.
luind la cunostinta despre cele intamplate,in adresa catre instanta de comisie rogatorie ca aceasta sa "puna in vederea expertilor ca exista posibilitatea de a apela la forta publica pentru a li se permite accesul la imobil,avand in vedere opozitia paratei la intocmirea rapoartelor si la efectuarea masuratorilor."
Mai departe,instanta precizeaza ca " sprijinul solicitat organelor de politie va fi unul activ,urnad ca in caz de refuz sa se procedeze la folosirea fortei coercitive a statului,sub sanctiunea amenzii".
Nelamuriri:
- cum poate,concret, forta publica(politia) sa oblige partea sa permita
acesul la imobil?.
- cum pune politia in aplicare "forta coercitiva a statului? taie lacatele,
sparge usile,o aresteaza?
- ce inseamna "folosirea fortei coercitive,SUB SANCTIUNEA AMENZII?
Forta coercitiva se exercita prin amenda?
Va multumesc anticipat pentru raspunsurile pe care sper sa le primesc.
Cel mai recent răspuns: tzuku51 , utilizator 09:03, 11 Aprilie 2016
NCpC mentioneaza:
-art.335 (5) In mod exceptional, cand aflarea adevarului in cauza este indisolubil legata de efectuarea probei cu expertiza tehnica, instanta va autoriza folosirea fortei publice in scopul efectuarii expertizei, prin incheiere executorie pronuntata in camera de consiliu, dupa ascultarea partilor.
Autorizand forta publica, instanta permite politiei sa aplice metode specifice pentru a face posibil accesul la locul expertizei.
Instanta poate aplica amenda judiciara, iar politia amenda contraventionala pentru interzicerea accesului.
Va multumesc pentru informatie,numai ca ,am uomis sa precizez,dosarul se judeca pe vechiul cod de procedura civila. Ce spune vechiul cod in asemenea situatii,in sensul care este articolul care reglementeaza o astfel de situatie?
Aveti deja o constatare a instantei referitor la situatia creata, respectiv faptul a fost mentionat in incheierea de sedinta, ca se poate apela la sprijinul activ al politiei, pentru a patrunde in imobil.
In vechiul cod exista o prevedere nu la fel de explicita/ la obiect ca in NCpC.
-art. 208 Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire, aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarea. Dovada de primire va fi alaturata lucrarii expertului.
Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamurire in legatura cu obiectul lucrarii.
Chiar daca se judeca dupa vechiul cod proc.civ., se poate apela la forta coercitiva(politie), amenda nu este o forta coercitiva,este o masura dispusa de instanta ptr. a determina partea adversa sa accepte efectuarea expertizei, amenda are aici un caracter punitiv si de constrangere.
Va multumesc pentru interes si rapunsuri,dar,in mod concret,ce poate face politia in situatia in care partea plateste amenzile si de la instanta si de la politie?Pana cand o poate amenda?
Ca parte si in calitate de coproprietar,pot face plangere penala pe motiv ca nu-mi permite accesul in proprietatea mea si nu permite accesul expertilor?Pot face o actiune cu obligatia de a face,pentru ca instanta sa oblige partea sa-mi permita accesul si ulterior,daca nu se conformeaza,sa apelez la un executor?Chestiunea este foarte serioasa!
Ce ma sfatuiti sa fac si ce cale sa aleg?
Inca o data va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care cod de procedura civila se aplica? tzuku51 tzuku51 Am un proces de partaj b.c. inceput in 2009 si care a fost stramutat de la judecatoria Pucioasa(CA Prahova) la judecatoria Zarnesti(CA Brasov). La jud.Z s-a ... (vezi toată discuția)
Impotrivire la expertiza tzuku51 tzuku51 Intr-un dosar de iesire din indiviziune bunuri comune(casa si teren) suntem 3 coproprietari. Unul din coproprietari a acaparat abuziv casa,i-a facut ... (vezi toată discuția)
Expertul nu vrea să-mi facă expertiza imobilului. există metode de constrângere? mariapopovici mariapopovici Am un proces pe rol,in cazul unui partaj.Executorul dat de instanta nu vrea sa.mi faca expertiza apartamentului.Instanta il amendeaza dar fosta sotie ii ... (vezi toată discuția)