Intr-un dosar de iesire din indiviziune bunuri comune(casa si teren) suntem 3 coproprietari.
Unul din coproprietari a acaparat abuziv casa,i-a facut modificari,iar acum se impotriveste la efectuarea identificarii casei de catre expertul constructor.
Ne-am deplasat de 4 ori si nu a permis accesul expertului in casa.O data a fost amendat,dar se opune in continuare.Instanta se "scuza" ca nu poate dispune exercitarea fortei coercitive a statului,pe motiv ca speta se judeca pe vechiul cod de procedura,unde nu exista un asemnea articol.
Deja a trecut un an de cand s-a dispus efectuarea expertizelor si nu s-a avansat cu nimic.
Se pare ca situatia nu are iesire?
Am solicitat instantei sa sesizeze parchetul pentru emiterea unei ordonante,dar a refuzat,pe motiv ca nu suntem intr-un proces penal.
Care este totusi finalitatea si cum se poate ajunge la ea,in situatia in care exista un IAP care trebuie dus la indeplinire.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua,
va sfatuiesc sa solicitati instantei sa-i aplice de fiecare data amenda maxima prevazuta de art. 108 indice 3C.Pr.Civ. vechi.
va sfatuiesc sa solicitati instantei si acordarea de despagubiri in favoarea dumneavoastra
Art. 108 indice 3
Cel care, cu intenţie sau din culpă, a pricinuit amânarea judecării sau a executării silite, prin una dintre faptele prevăzute în art. 1081 sau art. 1082, la cererea părţii interesate va putea fi obligat de către instanţa de judecată ori, după caz, de către preşedintele instanţei de executare, la plata unei despăgubiri pentru paguba cauzată prin amânare.
Art. 108 indice 4
Amenda şi despăgubirea se stabilesc prin încheiere executorie, care se comunică celui obligat, dacă măsura a fost luată în lipsa acestuia.
Art. 108 indice 5
(1)Împotriva încheierii prevăzute la art. 1084, cel obligat la amendă sau despăgubire va putea face numai cerere de reexaminare, solicitând, motivat, să se revină asupra amenzii ori despăgubirii sau să se dispună reducerea acestora.
(2)Cererea se face în termen de 15 zile, după caz, de la data la care a fost luată măsura sau de la data comunicării încheierii.
(3)Cererea se soluţionează prin încheiere irevocabilă, dată în camera de consiliu, de către instanţa de judecată ori de preşedintele instanţei de executare care a aplicat amenda sau despăgubirea.
mai puteti solicita instantei sa va atribuie provizoriu bunul in materialitatea sa si, pri ordonanta presedintiala evacuarea acelei persoane din imobil pana la finalizarea dosarului
Corect.Dar se pare ca instanta este cam ingaduitoare.
Daca s-a intocmiIAP-ul,mai pot solicita atribuirea provizorie?
Acum cca.2 ani(intuind ce se va intampla) am promovat o ordonanta de urgenta cu "obligatia de a face"(adica instanta sa oblige paratul sa-mi dea un set de chei de la casa si curte) dar mi-a respins,pe motiv si ca nu se stie cum va influenta partajkul. Mi-e rusine sa-i precizez judecatorului ca acum vede cum decurge partajul.Partajul tot el il judeca.
Dar pot sa deschid un dosar tot cu obligatia de a face,in sensul ca instanta sa oblige paratul sa permita expertului sa faca identificarile si constatarile in imobil?
Nu tot pe ordonanta presedentiala ci pe civil,cu toate ca actiunea ar avea alta cauza:obligarea paratului sa permita accesul expertului in imobil.
O idee.
Toata chestia a plecat ca la inceput,printr-o grava eroare judiciara(ca sa nu-i spun rezultatul unei interventii din sistem),instanta i-a atribuit provizoriu casa,dar in recurs la curtea de apel s-a dispus desfiintarea hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare.Prin urmare a picat si atribuirea provizorie si se da in continuare unic proprietar,ca de fapt casa a demolat-o(dar minte) si ca nu mai reprezinta decat o proprietate nuda,motiv pentru care nu permite accesul nimanui in casa.Cam asta ar fi pe scurt.
Totusi,ce cale de rezolvare sa urmez?
Va mulmesc pentru interes.