avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acte aditionale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acte aditionale

Buna seara, lucrez de mai multi ani la o firma de constructii am fost si in somaj ,dar dupa ce sa terminat somajul ma-m angajat din nou la aceeasi firma ........cu contract de munca la 4 ore pe care la-m semnat pur si simplu la repezeala nu ni-la dat sa-l citim de fapt venise in santier inspectori ITM ,deci am ramas cu contract de 4 ore dar de fapt noi aveam program de 8 ore .Mentionez ca a facut doar 1 exemplar de contract ,eu nu am dar cu citeva luni in urma iam cerut sa-mi dea si mie un exemplar atunci am realizat ce am semnat .Am avut o discutie mai aprinsa cu angajatorul mi sa spus ca exista acte aditionale .Dupa discutia pe care am avuto cu el ia-m cerut sa-mi dea si mie un exemplar contract de munca si acte aditionale .NU mi le-a dat nici in ziua de azii.Saptamina ce a trecut am fost la casa de pensii sa fac o verificare daca imi plateste darile catre stat .acolo am observat ca lipsesc multe ziile anii in care nu a facut platii catre stat pensii ,somaj, sanatate.Mai sus am mentionat ca ia-m cerut acte aditionale la contractul de munca din care sa reiasa ca lucrez la 8 ore acolo am observat ca nu a facut nici-un act aditional.Contractul mi-la trimis pe whatsapp. CE SA FAC ca sa rezolv problema cu anii neplatiti care vor dauna grav la pensie ,cu contract de munca la 4 ore facut mai mult fortat ,dauneaza iar acte aditionale nu . CU STIMA MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 4 Aprilie 2016
E complicat.
Ar exista posibilitatea sa va judecați și sa dovediți ca ati lucrat 8 ore.
Este insa foarte posibil sa nu va ajute prea mult un proces.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

E complicat.
Ar exista posibilitatea sa va judecați și sa dovediți ca ati lucrat 8 ore.
Este insa foarte posibil sa nu va ajute prea mult un proces.


Dar cu neplata darilor catre stat,cu faptul ca a mintit in legatura cu act aditional,contract de munca act aditional refuza sa imi dea cite un exemplar din fiecare ,unde reclam.Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2016
adrian577, utilizator
1. Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

2. Depuneti solicitarea scrisa la angajator sau o puteti trimite prin posta cu confirmare de primire si daca refuza sa va elibereze copii de pe actele aditionale sesizati ITM-ul.

3. Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF
in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

4. Daca exista un act aditional de modificare a timpului de munca la 4 ore/zi si este semnat de dvs , va fi foarte greu de anulat in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Itm, anaf, cnas si cnpp isi pot interoga intre ele bazele de datele? cyan cyan O autoritate a statului poate interoga baza de date cu contributiile platite de angajatori si care este gestionata de alta autoritate a statului? ANAF-ul, ... (vezi toată discuția)
Pot depune plangere penala impotriva administratorului firmei dupa ce firma s-a inchis? elenagabi elenagabi Va adresez rugămintea să ma ajutaţi cu răspunsul la două întrebări: 1) Doresc să depun plângere penală împotriva angajatorului şi a ... (vezi toată discuția)
Bună la firma care am lucrat ca șofer de camion nu mi-a platit darile la stat ce se poate face in acest caz?? Mariobros Mariobros Bună la firma care am lucrat ca sofer de camion nu mi-a plătit zilele de concediu ramase.După plecarea de la firmă am mers la ITM si am facut plangere,iar ... (vezi toată discuția)