avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, partaj
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, partaj

buna ziua,as avea nevoie de niste lamuriri cu privire la un divort,
vreau sa mentionez in primul rand ca sufar de cancer in faza aproape terminala,sunt casatorita de 17 ani,am un copil minor,am un apartament in comun cu sotul meu....as dori sa divortez din mai multe motive...unul dintre ele ar fi ca nu ma ajuta cu absolut nimic si nu ii pasa de boala de care sufar...alt motiv ar fi ca este agresiv verbal si ma si ameninta ca ma omora...ma intereseaza cum as putea face partajul pe apartament din momentul in care eu nu detin banii pt taxa de timbru,am dreptul la jumatate si cat voi mai avea de trait vreau sa traiesc linistita,mentionez ca nu doresc custodia copilului,din mai multe motive,vreau sa mai spun si ca traiesc dintr-o pensie de boala de 450 de lei.am 43 de ani.va multumesc ,si poate este cineva care ma poate ajuta...
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2016
vanatoruadriana, utilizator
Aveți motive de divort dar trebuie dovedite.

Ați putea obține scutire pentru taxa de timbru.
Art. 373

Motive de divorţ

Divorţul poate avea loc:

a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;

b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;

c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;

d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.


Poate il convingeti sa fie de acord cu divortul, va dura astfel mai putin. Divortul si mai ales partajul pot dura si cativa ani.
Daca nu e de acord, pt a dovedi motivele de divort aveti nevoie de martori.
Cerere pt ajutor public judiciar depuneti la aceeasi instanta unde depuneti cererea pt partaj.
in link aveti model de cerere pt ajutor.
[ link extern ]

Daca puteti proba ca e violent, puteti cere tot in instanta emiterea unui ordin de protectie si evacuarea lui ca masura de protectie.

[ link extern ] /
Divortul din cauza starii sanatatii unui sot

Cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe privind existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, potrivit Codului civil, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.
Cat priveste taxa de timbru, puteti beneficia de scutire in baza unei cereri formulate atasate actiunii de divort.
Daca cereti la partaj apartamentul trebuie sa aveti bani pt sulta 50% din valoarea apartamentului pe care instanta va va obliga sa-i dati sotului.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2016
ContSters344547, utilizator
In orice mod ati face partajul, acesta va costa oricum. Apoi, trebuie sa va asigurati de faptul ca aveti unde sta, ca puteti vionde, ca aveti suficient ca sa va puteti lua ceva sau inchiria ulterior etc.
Daca ati luat toate acestea in calcul, parerea mea e sa negociati: concret, sotul poate colabora si atunci poate cheltuielile ambilor vor fi mai mici sau poate sa nu colaboreze si pierderea poate fi mai mare.
Spre exemplu, puteti divortam, puteti incheia un contract de intretinere apoi, puteti sa va asigurati, poate, prin alte alternative linistea. Important e sa intelegeti ca un proces costa si ca exista mereu alternative mai ieftine de rezolvare. Cu acte, cu penalitati pentru nerespectare etc.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Părinții vor să divorțeze iar tata ne cere să plecăm din casă, deși apartamentul e proprietate comună. ce soluție avem? Anonymous9998 Anonymous9998 Bună ziua! Părinții mei nu se mai înțeleg de foarte mult timp, iar eu și mama mea locuim, terorizate am putea spune, cu tatăl meu în același ... (vezi toată discuția)
Divort fara acordul sotiei costehard costehard Buna ziua Ma numesc X, am 48 de ani si sunt din Bucuresti Doresc sa desfac casatoria si as dori sa fac o intrebare in comunitatea avocatnet in speranta ... (vezi toată discuția)
Divort - prima casa andreea8891 andreea8891 Salutare, Sunt casatorita, si vreau sa divortam, nu avem copii, doar eu am achizitionat un apartament in Programul Prima Casa, intrebarea mea este la : Acest ... (vezi toată discuția)