avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Cum se imparte averea bunicilor decedati, in conditiile in care tatal meu nu mai traieste, ci doar mama, sora mea si cu mine, ca singurii mostenitori?
La succesiunea facuta dupa tatal meu, mama avea 1/2 plus 2/8 parte, iar sora mea si cu mine, fiecare 3/8 parte. Dupa cotele de 2/8 respectiv 3/8*2 se imparte mostenirea dupa bunici sau ea se imparte in cora de 1/2 doar intre noi nepotii?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:21, 4 Aprilie 2016
Buna ziua,
La mostenirea bunicilor, aveti dreptul doar dumneavoastra nepoti , perin reprezentarea tatalui decedat.
Tatăl a decedat înaintea bunicilor? Atunci voi, nepoții moșteniți prin reprezentare.
Dacă tatăl a murit după bunici, dar nu apucase sa dezbata moștenirea după părinți, atunci va moșteni și mama dvs aceeași cota și din averea bunicilor, asa nu pt ca i-ar moșteni pe bunici, ci pt ca din averea lor se adaugă la ce a moștenit după sot, ca doar pe el îl mosteneste.
Tata a murit dupa bunici si nu s-a dezbatut mostenirea. Mama are deci dreptul la 1/2 plus 2/8 din mostenire?
Nu are dreptul doar la 1/4 din mostenire. La 1/2 din avere are drept ca asta se p[resupune ca e partea ei, nu ca o mosteneste.
Pentru ca mostenirea dupa bunici nu e a ei, ca nu e bun comun, din aceasta i se cuvine doar un sfert.
Daca ar mai fi trait, bunurile bunicilor ar fi constituit bun propriu al tatalui, mama ar fi mostenit 1/4.
Cand ati dezbatut succesiunea dupa tatal dvs, 1/2 din bunuri nu i-a revenit mamei ca si mostenire, ci ca parte a ei din bunurile comune, in masa succesorala intrand doar jumatate din bunurile comune si toate bunurile proprii ale tatalui, din care mama mosteneste 1/4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa persoana decedata Andrea9631 Andrea9631 Buna ziua, In 2008 decembrie 21 a decedat bunicul meu iar la 3 zile dupa, in 24 decembrie a decedat si tatal meu. Cand s-a facut mostenirea dupa bunicul ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire danielbotezatu danielbotezatu Buna, Am o intrebare legata de dezbaterea mostenirii. Bunicii au avut doi baieti, fiecare cu cate 5 copiii. Au murit in ordinea asta: bunica, unchiul si ... (vezi toată discuția)
Curiozitate partaj dupa recasatorire . Geo C.P. Geo C.P. Povestea este cam asa : Bunicul meu , dupa moartea bunicii mele, s a recasatorit cu o persoana care detinea in acel moment un apartament .Ulterior si ... (vezi toată discuția)