Cum se imparte averea bunicilor decedati, in conditiile in care tatal meu nu mai traieste, ci doar mama, sora mea si cu mine, ca singurii mostenitori?
La succesiunea facuta dupa tatal meu, mama avea 1/2 plus 2/8 parte, iar sora mea si cu mine, fiecare 3/8 parte. Dupa cotele de 2/8 respectiv 3/8*2 se imparte mostenirea dupa bunici sau ea se imparte in cora de 1/2 doar intre noi nepotii?
Tatăl a decedat înaintea bunicilor? Atunci voi, nepoții moșteniți prin reprezentare.
Dacă tatăl a murit după bunici, dar nu apucase sa dezbata moștenirea după părinți, atunci va moșteni și mama dvs aceeași cota și din averea bunicilor, asa nu pt ca i-ar moșteni pe bunici, ci pt ca din averea lor se adaugă la ce a moștenit după sot, ca doar pe el îl mosteneste.
Nu are dreptul doar la 1/4 din mostenire. La 1/2 din avere are drept ca asta se p[resupune ca e partea ei, nu ca o mosteneste.
Pentru ca mostenirea dupa bunici nu e a ei, ca nu e bun comun, din aceasta i se cuvine doar un sfert.
Daca ar mai fi trait, bunurile bunicilor ar fi constituit bun propriu al tatalui, mama ar fi mostenit 1/4.
Cand ati dezbatut succesiunea dupa tatal dvs, 1/2 din bunuri nu i-a revenit mamei ca si mostenire, ci ca parte a ei din bunurile comune, in masa succesorala intrand doar jumatate din bunurile comune si toate bunurile proprii ale tatalui, din care mama mosteneste 1/4.