avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul nu e proprietar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul nu e proprietar

Buna ziua! In anul 2010 am inchiriat o locuinta sociala despre care nu mi s-au foarte multe detalii. Timp de 5 saptamani nu mis-a permis accesul in locuinta de catre primaria s 3 desi plateam chirie. Am apelat la Presedintie de am putut intra in casa, surprinzator, dar au intervenit rapid. La o luna si jumatate de cand m-am mutat in casa , in timp ce dormeam am fost inundata cu apa fiarta,instalatia de la baie s-a facut bucati. Eu mi-am fracturat piciorul stang pentru ca am alunecat pe parchet. Noroc cu vecinii care erau acasa la acea ora ca altfel imi ramanea copilul orfan,eu nu ma puteam trezi din cauza aburului care ma sufoca.Dupa ce mi-am revenit am cerut detalii despre asigurarea locuintei, despre situatuatia juridica a imobilului. Nimeni nu imi dadea nici un raspuns.Dupa mai multe cercecetari am aflat ca imobilul a fost ridicat pe proprietatea unui particular care a castigat procesul. Din acest motiv primaria nu a putut incheia asigurarea imobilului si nici eu ca chirias nu puteam incheia o asigurare, situatie care a fost ascunsa la incheierea contractului de inchiriere. La toate solicitarile mele nu am primit nici un raspuns. Situatia incerta a statutului de,,proprietar" a primariei face ca prelungirea contractului initial de inchiriere de 3 ani sa se faca prin acte aditionale de la an la an.Eu nu am dorit decat sa mi se respecte dreptul de a-mi asigura siguranta in locuinta. Inundatia a avut loc din vina constructorului si a modului cum a fost facuta receptia imobilului. Desi eu am facut plangere impotriva ,,proprietarului(ramasa pe loc) acesta a inaintat actiune in instanta. Acum suntem in etapa de apel si refuza sa aduca un act doveditor care sa ateste caprimaria este proprietarul real
al imobilului. Am apelat si la mediator(inainte de a incepe actiunea) sperand ca
se poate ajunge la o intelegere amiabila (chiar daca au mintit intentionat)care sa imi permita sa imi asigur locuinta. Daca erau in regula imi puneau la dispozitie documentele solicitate de nenumarate ori.Cum ii pot determina sa aduca in
instanta actele care dovedesc ca primaria este sau nu proprietarul imobilului? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: lenus70 , utilizator 13:15, 8 Aprilie 2016
Depinde ce ati solicitat la judecarea in fond a cauzei,de principiu,in apel partile nu se vor putea folosi inaintea instantei de apel de alte motive,mijloace de aparare si dovezi decat cele invocate la prima instanta sau aratatein motivarea apeluluiori in intampinare.Instanta de apel poate incuviinta si administrarea probelor a caror necesitate rezulta din dezbateri.[Art.478(2)NCPC.]
era normal ca in actiune sa solicitati instanteid e judecata sa admita proba cu inscrisuri,respectiv documente care sa ateste calitatea aceluia cu care ati incheiat contractul de inchiriere
In contractul de inchiriere ,concret cine este consemnat drept locator=proprietar al spatiului cu destinatia de locuinta?
Nu inteleg situatia si, mai ales, obiectul dosarului. Nu stim ce s-a intamplat in fond.
Este necesara situatia juridica a imobilului. Sub sanctiunea amenzii.
Buna ziua! In timp ce eu solicitam informatii despre statututul juridic al imobilului pentru a putea incheia personal o asigurare a locuintei dat fiind numarul crescut de inundatii care au avut loc la scurt timp dupa ce ne-am mutat in locuintele sociale din imobilul respectiv si restituirea chiriei pe perioada cand nu mi s-a permis accesul in locuinta (desi plateam chirie) primaria m-a dat in judecata pe motiv ca am restanta la intretinere suma ce a fost achitata. De fapt ei s-au infuriat pe mine din momentul in care am solicitat sprijinul Presedintiei pentru a putea intra in case. Comisia trimisa in control de Presedintie a constatat ca am spus adevarul si ca timp de sapte saptamani de la incheierea contractului de inchiriere cei de la primarie-spatiul locativ m-au privat de dreptul de a utiliza locuinta pentru care plateam chirie.Dupa acest control am primit jignirile de rigoare alaturi de reprosul ca ,,trebuia sa solicit sprijin presedintiei doar pentru mine nu si pentru vecini". Acum in instanta refuza sa imi dea detalii despre statutul juridic al imobilului . Asa cum am mai precizat imobilul a fost construit cu fonduri europene pe un teren aflat in litigiu cu o persoana privata(aceasta castigand procesul) situatie ce nu a fost adusa la cunostinta chiriasilor. Ce ar trebui sa solicit in instanta pentru a putea obtine detalii despre statutul juridic al imobilului si al primariei ca ,,proprietar" ce a dat in folosinta un imobil construit abuziv pe proprietatea altuia?Daca ar fi fost in regula ar fi pus la dispozitie documentele solicitate. Va multumesc

Inundatia a avut loc din vina constructorului si a modului cum a fost facuta receptia imobilului

Ca sa puteti invoca culpa constructorului este necesar sa furnizati date concrete despre receptia si garantia edificiului-informatii pe care primaria prin serviciul urbanism le detine
Atat timp cat la nivelul imobilului de locuit in comun a fost infiintata asociatie de proprietari,
conform dispozitii in vigoare ,asociatia este raspunzatoare pentru buna functionare a partilor comune de constructii si instalatii
Ati precizat multe aspecte,majoritatea irelevante
Nu au legatura inundatia ,cu neplata chiriei,cu comisia presedintelui,cu primaria,cu instanta
Desi eu am facut plangere impotriva ,,proprietarului(ramasa pe loc) acesta a inaintat actiune in instanta

Concret care este obiectul plangerii formulate impotriva proprietarului ?
care este acel proprietar impotriva caruia ati inteles sa faceti plangere ?
Concret care este obiectul actiunii formulate de catre proprietar in instanta si ce calitate detineti dv avand in vedere ca dv nu aveti incheiat contract de inchiriere cu primaria ?
timp de sapte saptamani de la incheierea contractului de inchiriere cei de la primarie-spatiul locativ m-au privat de dreptul de a utiliza locuinta pentru care plateam chirie.

Aveti dreptul prevazut si garantata de Legea Fundamentala de acces neingradit la justitie,unde va puteti adresa cu actiune in pretentii pentru perioada cat
m-au privat de dreptul de a utiliza locuinta pentru care plateam chirie.

am primit jignirile de rigoare alaturi de reprosul ca ,,trebuia sa solicit sprijin presedintiei doar pentru mine nu si pentru vecini

Dv ati precizat
De fapt ei s-au infuriat pe mine din momentul in care am solicitat sprijinul Presedintiei pentru a putea intra in case.

Presedintele de asociatie nu se implica in solutionarea disputelor existente intre proprietar-primarie si chirias
Ce ar trebui sa solicit in instanta pentru a putea obtine detalii despre statutul juridic al imobilului

Care este obiectul actiunii formulate de dv in instanta ?
Din precizarile dv rezulta ca este vorba despre un imobil executat de primarie cu fonduri europene pe un teren proprietate privata,proprietarul de drept al terenului revendicand si castigand in instanta terenul
Nu este o situatie singulara
In tara,exista zeci de situatii identice
Situatia este complicata ,se poate solutiona intr-o perioada de timp nedeterminata,numai dupa ce primaria va reusi sa negocieze fie achitarea unei sume =c/v teren,fie alocarea altui teren

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie locuinta anl mitrache_v mitrache_v Buna ziua! Va rog frumos sa îmi spuneți și mie dacă sunt obligat sa fac asigurare obligatorie pt locuința (conform legii 260/2008, republicata ... (vezi toată discuția)
Chiriasilor li se vor expira contractele alexandru andra alexandru andra Buna seara. Suntem chiriasi de cca 40 ani.Imobilul este revendicat, restiuit in natura, dar proprietari nici nu notifica chiriasi pentru contracte noi....in ... (vezi toată discuția)
Renovare imposibila xvanish xvanish Buna ziua, Detin o locuinta ,propietate personala, in ea se afla chiriasi fara contract ,doresc sa o renovez , dar accesul imi este ingradit de catre chiriasi ... (vezi toată discuția)