avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acte necesare pt a construi pe proprietatea parintilor ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acte necesare pt a construi pe proprietatea parintilor o casa.

Buna ziua, parintii mei detin o casa in Bucuresti, eu as dori sa construiesc in aceeasi curte o casa, pt ca eu mai am 2 frati, as dori sa stiu ce acte trebuiesc intocmite pentru ca fratii mei sa nu beneficieze de aceasta casa dupa moartea parintilor (la mostenire), iar pentru constructia casei ce acte imi sunt necesare si cui trebuie sa ma adresez?
Exista 2 variante posibile:
1. Constructie pe terenul parintilor - necesita mai putin timp si mai putini bani dar pot aparea probleme la decesul parintilor in ceea ce priveste impartirea mostenirii.
Pentru o constructie noua trebuie sa obtineti autorizatia de construire de la Primaria din raza teritoriala a casei parintilor. Demersurile le puteti face dv. dar cererile trebuie semnate de catre proprietari - parintii dv., deoarece toate actele necesare: proiect, avize, certificat de urbanism si autorizatie de constructie vor fi emise pe numele proprietarilor.
In prealabil, va recomand sa mergeti cu parintii dv. la notar pentru ca acestia sa dea o declaratie din care sa rezulte ca sunt de acord ca dv. sa construiti pe terenul proprietatea lor, cu materialele si munca achitate de dv., inclusiv acordul acestora ca dv. sa faceti toate demersurile pentru edificarea constructiei si intabularea acesteia in cf.

2. Efectuati dezmembrarea terenului parintilor, astfel incat vor rezulta doua noi terenuri distincte: unul pe care se va afla casa parinteasca si unul pe care veti edifica dv.
Pentru terenul pe care urmeaza a edifica noua constructie, parintii sa va instraineze terenul fie:
- prin donatie cu scutire de raport,
- prin vanzare, achitand OBLIGATORIU in schimb un pret,
- printr-un contract de întretinere, prin care veti obtine terenul în schimbul întretinerii părinţilor dv. pe tot restul vietii şi suportand cheltuielile de înmormântare.
Ulterior, ca proprietar, veti face demersurile obtinerii avizelor si autorizatiilor necesare pentru constructie direct pe numele dv.
Dv. veti alege varianta care va convine! ;)
Buna ziua.Dorinta dvs expusa privitor la ingradirea drepturilor celorlalti frati asupra viitoare mase succesorale apartinand parintilor,garantat in viitor v-a priciniu nemultumirea justificata din partea acestora.Legea 50/1991 referitoare la construnctii,modificata si republicata ,precizeaza concret etapele care trebuiesc parcurse pentru intocmirea si obtinerea formalitatilor necesare execuatrii in conditii legale a unei constructii.Atentie,documentele initiale,cererile pentru autorizatie,certificat,etc ,trebuiesc semnate de catre proprietari actuali,sau eventual de catre reprezentantii legal mandatati de catre acestia.Sub rezerva neprecizariii motivelor care ca determina sa vaduviti de drepturi "fratii dvs,apreciez ,teoretic varianta parcelarii terenului si preluarea in ingrijire a parintilor dvs.Orice situatie amiabil consimtita ,va asigura in viitor un statut sigur si o atmosfera amiabila cu restul memebrilor familiei.Analizati optiunile si haotarati-va ,dar poate va ganditi ca frate si la ceilalti ...Succes intr-o solutionare "frateasca" si legala !
Dispozitiile art.576 C.civ. prev:"Servitutea este o sarcina impusa asupra unui imobil pentru uzul si utilitatea unui imobil avand alt stapan".
Daca variantele mentionate anterior de colegi nu v-au convins, puteti apela si la un contract incheiat cu parintii dvs. privind instituirea unui drept de superficie asupra suprafetei de teren pe care urmeaza sa construiti, perioada instituirii dreptului de superficie fiind perioada existentei constructiei viitoare sau/si a oricarei alte modificari/construiri/reconstruiri pe respectiva suprafata de teren.Acest fapt implica o dezmembrare a imobilului-teren, pentru o delimitare exacta a respectivei suprafete de teren si o ulterioara inscriere a dreptului in C.F. precum si a intabularii imobilului-constructie pe numele dvs.
Ulterior, in urma dezbaterii succesiunii de pe urma parintilor dvs. si a iesirii din indiviziune cu ceilalti mostenitori, aceasta suprafata de teren va putea fi atribuita dvs. prin buna intelegere (daca va intelegeti cu fratii) sau pe cale judecatoresca daca sunt neintelegeri, urmand a-i despagubi pe fratii dvs.-daca va fi cazul.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Împărțirea unei cote din averea părinților în viață către cei 2 copii. cum ne recomandați să facem actele? Ioana ionela Ioana ionela Buna ziua! Parintii mei detin un apartament si un teren+casa in care si locuiesc. Ei doresc sa ma lase pe mine si pe sotul meu sa construim o casa pe terenul ... (vezi toată discuția)
Constructie in curte cu parintii mona rogoz mona rogoz buna ziua va rog sa mi dati un sfat Locuim intro casa cu parinti nostri Am dori sa construim o casa in curte cu dinsi dar nu stiu cum sa procedam ca la o ... (vezi toată discuția)
Acte necesare construire locuinta adrianciulei1970 adrianciulei1970 Doresc sa construiesc o locuinta proprietatea mea in curtea parintilor(in prezent stau cu parintii in casa lor).Va rog sa-mi spuneti ce acte imi trebuie si ... (vezi toată discuția)