avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Fuga de la locul accidentului, sau nu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Fuga de la locul accidentului, sau nu

Saptamana trecuta am accidentat pe un drum pe care aveam prioritate un biciclist(era pe bicicleta si nu pe langa ea). Dupa accident m-am oferit sa duc biciclistul la spital pentru ca parea in stare de soc. Dupa cateva minute m-a rugat sa o duc acasa (am si martor care poate declara asta). Am dus-o acasa dupa care am plecat si eu acasa. Dupa ceva timp a venit impreuna cu niste cunostinte ale ei la mine acasa sa imi ceara niste bani si eu am refuzat pentru ca am considerat ca nu exista victime. Dupa cateva ore am sunat la 112 sa anunt accidentul pentru ca m-am gandit ca o sa mearga ea la spital. Am mers la politia rutiera unde am fost testat cu etilotestul (cam la 5 ore dupa accident.). Intre timp ea a ajuns deja la spital si a dat declaratie. Ziua urmatoare am mers la locul accidentului sa facem un fel de reconstituire. Acolo eu am declarat ce am scris si aici. Ea a declarat in procesul verbal ca o masina cu alt numar (pe care eu nu il cunosc) a lovit-o dar a spus ca eu sunt soferul implicat in accident. Am primit dovada fara drept de circulatie si m-am inteles cu victima ca sa declare in procesul verbal ca nu doreste sa depuna plangere. Puteam sa obtin mai mult? De exemplu sa obtin o dovada cu drept de circulatie? Tinand cont de faptul ca accidentul a fost declarat cu alta masina (deci ea a declarat alt accident) pot sa fac contestatie la procesul verbal si sa spun ca de fapt eu am declarat primul accidentul? Ce am castigat ca m-am inteles cu victima si ea a declarat ca nu vrea sa depuna plangere?
Cel mai recent răspuns: Ovidiu Dumitru , utilizator 20:23, 23 Mai 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Accidentul in care este implicata o bicicleta este cu vatamari corporale. Nu cumva a cazut/luat stalp in brate? Sau ati luat-o pe capota?
Biciclisti nu au nici un Dumnezeu -ca-i rosu,ca au sau nu prioritate pt ei e tot una iar semnele de circulatie considera ca sunt puse acolo doar pt cei cu masina , ai sa le respecte!
In cazul parasiri locului accidentului fara incuviintarea politiei ,legal se considera fuga de la locul accidentului (cand accidentul e cu victime) .
Va incadrati la art.89 din OUG 195/2002 si legea prevede vatamarea integritatii corporala sau a sanatatii , dar cum spuneati "parea in stare de soc" deci starea de sanatate a fost intr-un fel perturbata ... cele 90 de zile se refera la despagubiri .
Efectele accidentului asupra organismului pot sa se manifeste si peste cateva zile ,certificatul IML se poate adaugi 60 zile iar dupa acest termen prin comisie (tribunal) .

Art. 338
Părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia
(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.
(3) Nu constituie infracţiune părăsirea locului accidentului când:
a) în urma accidentului s-au produs doar pagube materiale;
b) conducătorul vehiculului, în lipsa altor mijloace de transport, transportă el însuşi persoanele rănite la cea mai apropiată unitate sanitară în măsură să acorde asistenţă medicală necesară şi la care a declarat datele personale de identitate şi numărul de înmatriculare sau înregistrare a vehiculului condus, consemnate într-un registru special, dacă se înapoiază imediat la locul accidentului;
c) conducătorul autovehiculului cu regim de circulaţie prioritară anunţă de îndată poliţia, iar după terminarea misiunii se prezintă la sediul unităţii de poliţie pe a cărei rază de competenţă s-a produs accidentul, în vederea întocmirii documentelor de constatare;
d) victima părăseşte locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunţă imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliţie.
dovada sa zicem ca nu se elibereaza,insa nu e necesara intocmirea unui proces verbal?si inca o intrebare :in cazul in care victima nu are absolut nici o zgarietura se mai poate vb despre infractiunea de parasire a locului accidentului?
Victima poate avea leziuni interne de care nici ea sa nu fie constienta pe moment .
Buna ziua as vrea sa știu și eu cum trebuie sa procedez,acum 3 Săptămâni in spatele blocului am plecat cu mașina și în timp ce mă deplasam un șofer a plecat din parcare fara sa se asigure si a intrat în mine ,ma lovit a dat în spate și a fugit ,eu am fost la poliție să declar accidentul,și cei de la accidente ușoare mi-au spus că în termen de 30 de zile ei o să-l citeze sa se prezinte la politie,și ieri fara sa vreau am dat de mașina care mă lovit și de proprietar ,l-am întrebat dacă a fost citat de poliție sau a primit ceva sa se prezinte la politie și a zis că nu a primit nimic ,iar omul mi-a zis sa facem amiabila să nu mai așteptăm poliția ,întrebarea este"";;Ce trebuie sa fac? Cum trebuie sa procedez?!;? Trebuie sa aștept ceva de la poliție? Sau pot sa fac amiabila cu omul și să mă duc la firma asiguratoare să mă despăgubească.?Va rog sa îmi spuneți și mi-e ce trebuie sa fac.?! Mulțumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parasirea locului accidentului costinandrei costinandrei Buna ziua, Va supun atentiei urmatoarea situatie intr-un dosar de urmarire penala cu scopul de a afla parerea dvs. privind existenta infractiunii de ... (vezi toată discuția)
Parasirea locului producerii accidentului! DragusanuAl96 DragusanuAl96 Buna ziua, am fost implicat intr-un accident in care in timp ce efectuam manevra de depasire a unei carute in panta, un biciclist a venit cu viteza si a intrat ... (vezi toată discuția)
Acrosare pieton dieter-adrian dieter-adrian Buna ziua,sambata am acrosat o persoana pe strada,am lovit-o cu oglinda din dreapta intr-o curba. Pe contrasens venea o alta masina care nu a oprit la stop si ... (vezi toată discuția)