sigur nu e caz singular, si as avea nevoie de sfaturi, multumesc.
tatal decedat, ramasi in viata mostenitori: sotia, 2 copii, 1 copil decedat (care vine la mostenire cu sotie si copil) si 1 copil in afara casatoriei, dar recunoscut cu test de paternitate, hotarare judecatoreasca, platita pensie. acesta din urma niciodata nu a luat legatura cu tatal, doar a primit 18 ani pensia si a lipsit cu desavarsire din viata tatalui si a fratilor.
acum, cand familia doreste dezbaterea mostenirii, au anuntat si copilul din urma. acesta a venit cu pretentii si amenintari. stiu ca prin lege, are aceleasi drepturi ca si ceilalti mostenitori, am inteles ca ar primi cam 1/16 din mostenire.
intrebarea mea este daca exista cumva legal, modalitate de "restrangere" a dreptului de mostenire, tocmai pe acest motiv - de lipsa si neimplicare.
gresesc poate, dar ca sa ai ce mosteni, trebuie sa participi cumva la crearea acelei mosteniri... caci nu cade nimic din cer, si nu sa vii, pe nepusa masa, sa beneficiezi doar, in detrimentul celor care au consumat resurse proprii pentru a crea o mostenire, doar pentru ca asa scrie in lege :(
Ca sa ai ce mosteni nu trebuie sa participi la producerea mostenirii.
Daca participi la constructia a ceva atunci e proprietate a ta, nu mostenesti ceva ce e al tau.
Ceea ce mi se pare insa halucinat este ca ii reprosati copilului ca nu s-a implicat in viata tatalui, cand responsabilitatea era a tatalui sa se implice in viata copilului si sa-l implice pe acesta in viata restului familiei.