avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata retroactiv
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata retroactiv

Dupa absentarea de la locul de munca timp de 8 zile, un angajat vine cu o cerere de CFP pentru 20 zile datata cu prima zi in care a lipsit de la servici. Am obligatia de a aproba?
Regulamentul intern a fost modificat in timp ce acest angajat era in concediu de odihna (imediat dupa CO a absentat) si deci nu am avut cand sa i-l prezint. In acest nou regulament avem precizata perioada dupa care se poate demara cercetarea disciplinara in cazul absentelor nemotivate. Faptul ca nu l-a semnat inseamna ca nu i se aplica si lui?
Si v-as mai ruga sa ma lamuriti in ce priveste caracterul absentelor motivate sau nemotivate, cum se stabileste acest criteriu, in lege nu este precizat nimic clar (sau poate nu m-am documentat eu suficient).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:40, 7 Aprilie 2016
Buna ziua,
Un angajat pt a beneficia de CFP trebuie sa-l solicite si sa-i fie aprobat in prealabil, nu ulterior efectuarii. Practic a fost absent nemotivat in cele 8 zile.
Noul RI intern trebuie sa fie adus la cunostinta pt a-si produce efecte fata de salariat. Acesta nu poate respecta niste reguli daca nu le cunoaste. In ceea ce priveste data de la care incepe cercetarea disciplinara, prev in noul RI, aceasta isi poate produce efecte in situatia lui.
Nu exista termenul de "absente motivate" in legislatie. Il puteti stabili dvs in RI daca doriti.
O puteti aproba , nu vad ce inconvenient ar putea fi... Regulamentul intern se aduce la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului şi îşi produce efectele faţă de salariaţi din momentul încunoştinţării acestora.
Chiar nu am avut cum sa ii aduc la cunostinta RI deoarece nu avenit la servici
Buna ziua,
.....Am obligatia de a aproba?...


Nu aveti aceasta obligatie. Puteti sa-l sanctionati disciplinar pt absente nemotivate.
Mai am o intrebare- cine ar trebui sa imi intocmeasca referatul de sesizare in cazul in care demarez cercetarea disciplinara? Mai avem doar un angajat, are aceeasi functie ca si angajatul care a lipsit si ...atat. Poate el sa imi faca sesizarea? Ce comisie de disciplina pot intocmi- eu si celallat angajat?
Ultima modificare: Joi, 7 Aprilie 2016
luiza37, utilizator

Alte discuții în legătură

Se respecta codul muncii la primarie?nu cred monicagh monicagh -conform legii fiecare institutie publica ar trebui sa aiba un regulament intern , pe care sa-l aduca la cunostinta angajatilor , dar la noi la primarie cand ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de [b]concedierea disciplinara[/b]? Eventimentele au fost urmatoarele: -unul din manageri a avut o ... (vezi toată discuția)
Concediere - absente nemotivate vidiva vidiva cu ce articol este corect sa incadrez o concediere pe baza absentelor nemotivate ? Art 51.(2) , Art. 52.(1) b) sau Art. 61. a ? si la cate absente nemotivate ... (vezi toată discuția)