avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... membru sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

membru sindicat

in caz de concediere colectiva, ce se intampla cu angajatul al carei post este vizat de concedierea colectiva, dar care face parte din sindicat?

Poate el fi concediat fara probleme?
Cel mai recent răspuns: mariana mizgoi , utilizator 16:20, 28 Octombrie 2005
Vezi art.60 din cm. daca este membru in sindicat nu este nici o problema. sa nu exercite functii eligibile pt ca atunci nu poti sa-l concediezi.
din pacate se pare ca respectivii membrii sindicali fac parte din organismul de conducere al sindicatului..Nu se mai poate face nimic in acest caz..??? e o nebunie..pt ca in urma concedierii colective, nu mai exista posturi disponibile de nici un fel...

multumesc, foarte mult pentru raspuns...
Nu se pot concedia persoanele care detin functii eligibile intr-un sindicat. Pentru a beneficia de aceasta prevedere, ei rebuie sa fie declarati ca facand parte din conducerea sindicatului de instantelel judecatoresti.
Daca exista o decizie judecatoreasca prin care se constata ca salariatii in cauza detin functii de ocnducere insocietae, atunci ei nu pot fi concediati. In Codul Muncii, aceasta este o clauza imperativa.
Din pacate informatiile pe care mi le prezentati dumneavoastra mie imi sunt necunocute...puteti sa imi indicati un text de lege in care sa se faca referire expresa ca trebuie sa existe o hotarare judecatoreasca de numire in functie de conducere?

Sa inteleg deci ca daca el se considera ca face parte din organismul de conducrere al sindicatului dar este doar de facto, neavand aceasta decizie, poate fi concediat.

Multumesc foarte mult pentru informatii.

Este vorba de sentinta respectiv incheierea prin care s-a acordat personalitatea juridica a sindicatului respectiv s-a aprobat Statutul acestuia .

Alte discuții în legătură

Concediere presedinte de sindicat adriea2007 adriea2007 Un presedinte de sindicat la o societate este si angajat la aceeasi societate. Poate fi concediat? Cum il ptotejeaza legea dialogului social? (vezi toată discuția)
Imunitatea sindicatului claudiabutisca claudiabutisca Am si eu nevoie de o lamurire; Este vorba despre o reorganizare a activitatii societatii ca urmare a unor probleme reale, iar in urma acestora se desfiinteaza ... (vezi toată discuția)
Dilema sindicat Prekazi Prekazi 1.concediere colectiva la firma care am lucrat; 2.am fost trimis in somaj; 3.am participat la negocierea contractului colectiv de munca,alaturi de membrii de ... (vezi toată discuția)