Buna ziua! Ma numesc Savu Decebal Bogdan, am 29 de ani si sunt din Oradea. Am si eu o problema...desi sunt jurist, am facut o greseala f mare...negasindu mi de lucru in someniul nostru de la inceput m am angajat la o fabrica din orasul nostru. am lucrat acolo aproape 2 ani, respectiv din 27.09.2007 pana in 15 iulie 2009. problema sta in felul in care a incetat contracul meu individual de munca, si anume: directorul m a chemat la el in birou prin seful de schimb si mi a spus ca sunt pe o lista de disponibilizari si ca am 2 optiuni> ori semnez desfacerea cu 55 b din Codul Muncii ori imi desface cim cu 61 d din C.m.(necorespundere profesionala). eu mi am pierdut pur si simplu mintea in acele momente si am semnat ca prostul desfacerea cu 55 b...desi stiu acum cum trebuia sa fac, desi nu puteau sa mi desfaca cu 61 d pt. ca nu aveau referate facute mie,nu am avut abateri, absente nimic...am facut contestatie la ITM Bihor, le am relatat si lor aceste aspecte, si mi au raspuns ca sunt indreptatit sa ma adresez tribunalului pt. ca aspectele aratate de mine sunt litigiu de munca. Dar eu am mai multe neclaritati> ce ar trebui sa solicit intr o eventuala actiune in justitie? ce sanse as avea, avand in vedere ca eu am semnat acea demisie??? mai ales ca salariul mi l au dat, au fost corecti...dar nu pot ierta modul in care am fost dat afara...fara preaviz, fara avertisment (nici nu aveau motive de altfel)? Va multumesc anticipat.
imi pare rau ca v-ati pierdut cu firea in acel moment.
faptul ca ati fost de acord cu incetarea CIM prin art. 55 lit.b), adica prin acordul partilor, nu cred ca va va ajuta in cazul unui litigiu la tribunal. teoretic, ambele parti - angajatorul si dvs. - ati fost de acord cu incetarea raporturilor de munca.
ceea ce v-a propus angajatorul atunci a fost o capcana in care ati cazut (normal!) f usor, avand in vedere optiunile.
si angajatorul stia ca veti opta ptr incetarea cu 55 lit.b). asta ptr ca i-ar fi fost extrem de greu sa demonstreze necorespunderea profesionala. si atunci v-a "oferit" optiunea cea mai simpla ptr el.
nu stiu daca veti putea rezolva ceva in instanta.
parerea mea este ca veti pierde mult timp iar instanta va constata ca ambele parti au fost de acord cu incetarea raporturilor de munca. deci, nu veti rezolva nimic.
daca ati fi lasat angajatorul sa se incurce in procedura de "necorespundere profesionala" ar fi fost mai bine. ptr ca, sincer, este f greu de demonstrat asta. trebuia sa faca comisie, sa va supuna la un test, comisia sa demonstreze necorespunderea profesionala, sa va ofere un alt loc de munca, ma rog...toata procedura din Codul Muncii.
in cazul incetarii cu 55 lit.b) nu este nevoie de nici un preaviz. acela este valabil in cazul demisiei, adica prevederile art. 79.
imi pare rau ptr dvs. iar ca sfat, data viitoare nu va mai pierdeti cu firea. cereti un timp de gandire, in care sa intrebati sau sa va documentati, si abia apoi dati raspunsul.
Asa este, din pacate, nu aveti cum sa contestati cererea semnata de dvs persona, vointa dvs nu a fost viciata in momentul semnarii, doar vi s-au pus in fata 2 optiuni, iar dvs ati ales.
Mult mai multa grija de acum incolo, si poate acest eveniment va va face sa va doriti sa reveniti la meserai pentru care v-ati format.
Mult succes!
Puteti ataca in instanta decizia de incetare a c.i.m. cu acordul partilor , insa trebuie sa dovediti vicierea consimtamantului dat.
In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor nu se acorda preaviz.
Ce pot face?
marianelena
Am contract de munca din 19.03.2007,astazi am fost chemata de sef ,care mi-a comunicat ca de maine(3.12.2009)face actele pt. desfacerea contractului de munca ... (vezi toată discuția)