avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Am divortat in urma cu aproape doi ani, amiabil, fara copii minori. As vrea sa fac partajul si ma intereseaza daca exista posibilitatea punerii unei clauze speciale. Ca bun comun este un apartament. Se poate, daca sunt de acord cele doua parti, sa se treaca o clauza speciala si anume, daca vreunul dintre cei doi fosti soti se recasatoreste si moare (:)poveste pe scurt), partea lui de casa sa revina automat copilului? Sau o alta solutie certa, viabila si de neatacat din punct de vedere juridic, prin care sa nu fiu obligata sa despagubesc o eventuala viitoare posibila vaduva a fostului consort :)...
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 23:38, 11 Aprilie 2016
Se poate incheia o tranzactie, un partaj voluntar sau alta conventie, se pot pune clauze dar depinde de situatia de fapt a imobilului, cine sta in el, cine vreti sa-l foloseasca, etc, oricum clauza cu "care se recasatoreste primul si care moare primul" complica lucrurile nu le simplifica. Ce faceti daca doamne fereste moare copilul primul si etc?. Ar trebui sa va ganditi la ceva mai simplu, fie sa vindeti casa si impartiti banii, fie unul dintre dvs. sa plateasca o sulta si casa sa revina celuilalt.
In apartament locuiesc eu impreuna cu copilul. Fostul sot este plecat in Anglia si urmeaza sa se mute definitiv in S.U.A.
Apartamentul a fost dobandit in timpul casniciei, in proportie de 90% din banii dati de mama mea si restul prin credit imobiliar. Din pacate, la acea vreme nu m-am gandit sa merg cu mama la notar sa dea o declaratie... Acum, este diagnosticata cu dementa tip alzheimer asa ca nu mai pot demonstra contributia mea reala asupra acestui apartament... Pretentia mea, cand am hotarat sa divortam, a fost ca eu sa iau 2/3 si el 1/3.
Niciunul dintre noi nu ar vrea sa vanda acest apartament. Nu dispun de banii necesari pentru sulta si nici nu am de unde sa fac rost. Situatia mea financiara nu imi permite plata unui credit, tinand cont ca in acest moment suport cheltuielile suplimentare cu boala mamei, toate cheltuielile cu cresterea copilului (21 de ani, student la zi) si inca 2 credite de nevoi personale obtinute in timpul casniciei, cheltuieli pe care el nu a vrut sa si le asume... Intr-un an si jumatate am reusit sa "smulg" de la el 1000 de lei (1/3 din taxa de facultate).
In conditiile mentionate, va dati seama ca nu mi-ar conveni sa ma trezesc peste 5-10 ani cu o straina la usa, pretinzand partea ei de mostenire...
Bun, in acest caz trebuie vazut ce cota este dispus sa va dea din bun, ce cota doreste el si cum dispune asupra folosintei cotei lui, adica, cu alte cuvinte, dvs. va faceti socoteli dar acestea nu au valoare dac afostul sot nu este de acord. Cadeti de acord si faceti o donatie catre copil si cu asta basta. Ce sa zicem, solutii pot fi multe, daca partile sunt de acord.
Banuiesc ca ramane 1/3 el si 2/3 eu. Daca as avea bani, l-as despagubi, Daca as vinde apartamentul, am imparti banii conform intelegerii. Deocamdata, raman in apartament, impreuna cu copilul.
El vine in tara pentru trei saptamani. Vreau sa discut cu el. Sunt sigura ca o sa stiu cum sa pun problema si o sa fie de acord. Presupunem ca este de acord ca in cazul in care vreunul dintre noi se recasatoreste si ulterior moare, partea lui sa ii revina automat copilului. Vorbim strict de acest apartament, mostenirile si bunurile lui neintrand in discutie.
In acest moment ma intereseaza daca se poate pune o astfel de clauza referitoare la apartament, atunci cand se face partajul.
Elenamaricescu a scris:

Presupunem ca este de acord ca in cazul in care vreunul dintre noi se recasatoreste si ulterior moare, partea lui sa ii revina automat copilului.

Nu se poate pune o astfel de clauza si chiar daca se pune este ineficace, deoarece de exemplu, daca sotul dvs. va detine 1/3 din apartament si se recasatoreste si apoi moare, mai departe daca:
- nu are copii cu urmatoarea, aceleia ii revine, in calitate de mostenitor rezervatar, o cota parte din masa succesorala a sotului ei (fostul dvs. sot), sau
- are copii cu urmatoarea si atunci la mostenirea lui vin sotia supravietuitoare si copii, tot in calitate de mostenitori rezervatari.
Aceeasi situatie este valabila si in cazul in care dvs. va recasatoriti.
Acesti mostenitori revervatari sunt favorizati de lege in sensul ca nu pot fi dezmosteniti, chiar si cu voia presupusului defunct, avand un drept legal de jumatate din cat li s-ar fi cuvenit in mod normal. Ori tocmai acea rezerva succesorala va incurca pe dvs. in stipularea clauzei dorite.
Ultima modificare: Duminică, 10 Aprilie 2016
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Partaj Ada Anca Ada Anca In luna iulie 2019 a fost pronuntat divortul definitiv. Pana la aceasta data nu am reusit sa deschid prces pentru partaj. Din aceasta casatorie avem un copil ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate catre minor AdrianMa AdrianMa Buna seara. Am hotarâre de divort definitiva de aproximativ un an si jumatate. Urmeaza sa fac partajul cu fosta sotie. Obiectul partajului este un ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie? GeaninaC GeaninaC Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele. Am plecat din tara in 2008 ... (vezi toată discuția)