avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Schimbare program de lucru 16:00-01:00 cu 09:00-18:00
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Schimbare program de lucru 16:00-01:00 cu 09:00-18:00

Buna ziua,

As avea urmatoarea situatie:
1. firma X functioneaza ca SRL
2. unele echipe lucreaza de dimineata si unele seara
3. m-am angajat pe program de seara 16:00-01:00, acest lucru imi este trecut in contractul individual de munca
4. mentionez ca cei de pe programul de dimineata efectueaza aceleasi sarcini ca si mine
5. as dori sa ma transfer pe program de zi 9:00-18:00.
6. din pacate am si hipoacuzie pentru care am certificat de handicap (port aparat auditiv iar cu o ureche nu aud deloc)
7. acest lucru nu m-a impiedicat sa imi desfasor munca zilnica. Evaluarile managerilor au fost bune insa din nu stiu ce motive nu ma pot muta pe zi
Intrebarea mea este: exista vreun temei legal de care pot beneficia sa ma pot muta pe program de zi in cadrul acelei firme?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:13, 16 Aprilie 2016
Din pacate nu exista o prevedere imperativa pentru angajator. Doar daca puteti demonstra prin scrisori medicale ca programul de noapte va afecteaza sanatatea.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2016
adema1980, utilizator
Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor este reglementata prin HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
In urma examinarii medicale la angajare sau periodice, trebuiau bifate pe fisa de solicitare angajare/ examinare medicala riscurile profesionale aferente postului pe care il ocupati. In baza acestor riscuri profesionale si a postului solicitat/ ocupat, medicul specialist de medicina muncii supune lucratorul examinarii medicale conform unei fise din anexa 1 la actul normativ.
In fisa respectiva poate fi mentionata ca interdictie afectiunea de care suferiti.
In fisa de aptitudine (din care trebuia sa primiti 1 exemplar) in urma examinarii medicale, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale mentioneaza: apt/ inapt/ apt conditionat (precizeaza conditiile) pentru postul .... (cel pe care il ocupati in prezent).
Mutarea poate fi efectuata daca fisa de aptitudine nu mentioneaza ca si conditie de lucru - doar in intervalul 16.00 - 1.00.
Dvs.aveti semnat un CIM pentru lucru in perioada 16.00 - 1.00. Schimbarea programului se poate face doar prin acceptul angajatorului printr-un act aditional la CIM.
Va multumesc pentru toate informatiile.
Voi incerca in prima faza sa port o negociere cu firma la care muncesc...ca in fond tot de ei depinde mutarea.
1. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.

(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.

Astfel, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea acestuia prin acordul partilor.

2. Art. 17 C.mun.
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
....

(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
....
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitate fisa medicala angajare din luna mai alinadutu22 alinadutu22 Buna ziua vreau si eu sa stiu care este valabilitatea unei fise medicale mai ?6 luni sau 12 luni ?:P (vezi toată discuția)
Procedura intocmire dosar medical angajare XTN89 XTN89 Buna ziua. Recent am promovat un concurs pentru un post in primarie. Angajatorul mi-a spus sa merg la medicina muncii si vreau sa stiu exact etapele. 1. ... (vezi toată discuția)
Testare psihologica contabil cornelicamia cornelicamia Buna seara , as dori sa stiu daca legea prevede testarea psihologica pentru contabil si cine o poate face(ma refer daca psihologul are nevoie de ... (vezi toată discuția)