As avea urmatoarea situatie:
1. firma X functioneaza ca SRL
2. unele echipe lucreaza de dimineata si unele seara
3. m-am angajat pe program de seara 16:00-01:00, acest lucru imi este trecut in contractul individual de munca
4. mentionez ca cei de pe programul de dimineata efectueaza aceleasi sarcini ca si mine
5. as dori sa ma transfer pe program de zi 9:00-18:00.
6. din pacate am si hipoacuzie pentru care am certificat de handicap (port aparat auditiv iar cu o ureche nu aud deloc)
7. acest lucru nu m-a impiedicat sa imi desfasor munca zilnica. Evaluarile managerilor au fost bune insa din nu stiu ce motive nu ma pot muta pe zi
Intrebarea mea este: exista vreun temei legal de care pot beneficia sa ma pot muta pe program de zi in cadrul acelei firme?
Din pacate nu exista o prevedere imperativa pentru angajator. Doar daca puteti demonstra prin scrisori medicale ca programul de noapte va afecteaza sanatatea.
Supravegherea starii de sanatate a lucratorilor este reglementata prin HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare.
In urma examinarii medicale la angajare sau periodice, trebuiau bifate pe fisa de solicitare angajare/ examinare medicala riscurile profesionale aferente postului pe care il ocupati. In baza acestor riscuri profesionale si a postului solicitat/ ocupat, medicul specialist de medicina muncii supune lucratorul examinarii medicale conform unei fise din anexa 1 la actul normativ.
In fisa respectiva poate fi mentionata ca interdictie afectiunea de care suferiti.
In fisa de aptitudine (din care trebuia sa primiti 1 exemplar) in urma examinarii medicale, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale mentioneaza: apt/ inapt/ apt conditionat (precizeaza conditiile) pentru postul .... (cel pe care il ocupati in prezent).
Mutarea poate fi efectuata daca fisa de aptitudine nu mentioneaza ca si conditie de lucru - doar in intervalul 16.00 - 1.00.
Dvs.aveti semnat un CIM pentru lucru in perioada 16.00 - 1.00. Schimbarea programului se poate face doar prin acceptul angajatorului printr-un act aditional la CIM.
1. Art. 41 C.mun.
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
(2) Cu titlu de excepţie, modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este posibilă numai în cazurile şi în condiţiile prevăzute de prezentul cod.
(3) Modificarea contractului individual de muncă se referă la oricare dintre următoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) condiţiile de muncă;
e) salariul;
f) timpul de muncă şi timpul de odihnă.
Astfel, regula in materie de modificare a contractului individual de munca este modificarea acestuia prin acordul partilor.
2. Art. 17 C.mun.
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
....
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
....