Buna ziua! Va rog sa ma ajutati daca puteti! Am lucrat intr un bar 4 lunii de zile, pe parcurs mi s a ivit altundeva unde imi convine mai mult. Insa patroana cu contabilul nu au fost de acord sa mi semneze demisia la zii, si m au constrans sa semnez un preaviz..insa eu nu l am respectat si nu m am mai prezentat la munca,, dar mi au trimis amenintari cum ca nu mi desface contractul de munca ca sa nu pot merge in alta parte..pot sa faca asta ? eu stiu ca normal dupa trei zile n care nu te prezinti la munca ar trebuii sa inceteze cim. Va rog sa ma ajutati daca puteti..si in perioada preavizului eu stiu ca se sta 4 ore pe zii, insa eu trebuia sa stau 16, la care nu au vrut sa mi adauge nici zilele de concediu...
Demisia este un act unilateral de vointa al salariatului, iar angajatorul are obligatia de a primi demisia, care nu trebuie aprobata. Demisie la zi nu exista, ca prevedere legala. Este vorba de incetarea activitatii cu acordul partilor, sau poate fi vorba de demisie. Demisia, in general presupune acordarea unui preaviz cu durata prevazuta in CIM. Pe perioada preavizului salariatul are toate drepturile si obligatiile prevazute in CIM, respectiv dreptul de a efectua concediul de odihna, dar si obligatia de a lucra comform programului mentionat in CIM. Ce vorbiti de cele 4 ore pe zi(pentru cautarea unui nou loc de munca) era in vechiul cod al muncii. Nerespectarea uneia din obligatiile angajatorului prevazute in CIM da dreptul salariatului de a inceta activitatea prin demisie fara preaviz ( art 81 (8) din Codul Muncii). Nerespectarea preavizului poate atrage desfacerea disciplinara a CIM, dupa efectuarea cercetarii disciplinara. Chiar daca nu v-a fost incetat CIM, puteti sa va angajati la alt angajator fara a incalca vre-o lege.
Nicio sanctiune disciplinare nu opereaza de drept. Aplicarea unei sanctiuni disciplinare, in afara averstismentului, se fara numai dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
In caz contrar, decizia de sanctionare este lovita de nulitate absoluta.
Lichidarea la zi
iulyya19
buna am si eu nevoie de ajutorul vostru,am o prietena si vrea sa isi bage lichidarea la zii dar ii este friga sa nu ii scrie ceva in contract de munca. se ... (vezi toată discuția)