avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Activitate in weekend!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Activitate in weekend!

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca textul de mai jos din contractul de munca ma obliga sa prestez ore in weekend fara acordul meu. Mentionez ca activitatea desfasurata nu implica in mod special prezenta in weekend.

Va multumesc anticipat.

"Programul de lucru este de 8 ore/zi si 40 ore/saptamana, si este organizat potrivit Regulamentului Intern al Angajatorului. Timpul de munca al Salariatului va fi distribuit inegal pe durata celor 40 ore/saptamana, Salariatul prestand munca in schimburi rotative continue (putand include ore zi/ore noapte/ ore weekend). Programul de lucru efectiv si modul de repartizare a acestuia pe zile vor fi aduse la cunostinta Salariatului lunar sau ori de cate ori este nevoie, in scris, conform Regulamentului Intern. Salariatul este de acord si intelege ca programul de lucru poate fi prelungit la peste 8 ore pe zi , incluzand ore de lucru in timpul noptii precum si in zilele de sambata si duminica si in zilele de sarbatoare legala, cu respectarea prevederilor Codului Muncii."
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:27, 15 Aprilie 2016
Orele de weekend (in speta duminica) sunt considerate ore suplimentare. Pentru ziua de duminica , sunt compensat cu o zi libera platita ( de obicei vinerea urmatoare). Programul meu normal este L-V, doar o data pe luna sunt solicitat sa lucrez in weekend. in cazul asta, teoretic, nu trebuie sa-mi dau si eu acordul pentru munca suplimentara.
Multumesc anticipat.
Munca in week-end nu este considerata munca suplimentara.

Munca suplimentara se considerata munca prestata pentru durata normala a timpului de munca . In speta, se refera la activitatea in zilele de luni - vineri.
Deja m-ati dat peste cap. Teoretic saptamana are 40 de ore lucratoare, dar in saptamana respectiva eu lucrez 48 de ore. Cele 8 ore in plus la ce categorie intra, daca nu la ore suplimentare? Multuemsc.
Daca cele 8 ore sunt lucrate in week-end, atunci nu sunt ore suplimentare.
In sfarsit , nu prea sunt convins de acest lucru. Textul de mai jos nu asta subliniaza?

" Potrivit art. 120 alin. (1) din Codul muncii, republicat, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112, este considerata munca suplimentara. Art. 112 alin. (1) din cod prevede ca pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Conform acestor dispozitii legale, munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal de 40 de ore pe saptamana este considerata munca suplimentara. Asadar, aprecierea muncii prestate de salariat ca fiind munca suplimentara se face in raport de saptamana de lucru ca unitate de timp"

Alte discuții în legătură

Ore lucrate in weekend - ore suplimentare Anaj Anaj Buna ziua, Va rog sa imi spuneti parerea dvs. despre urmatoarea afirmatie: \\"Orele lucrate in weekend, indiferent cate sunt, nu se considera ore ... (vezi toată discuția)
Codul muncii - timpul liber Ana 2007 Ana 2007 Buna ziua. Am o intrebare legata de programul de lucru. Daca un angajat lucreaza 7 ore de luni- vineri in prima saptamana si urmatoarea saptamana lucreaza 7 ... (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Iuliana1306 Iuliana1306 Buna ziua! Exemplu: luna are 20 zile lucratoare - 160 ore. Eu lucrez de luni pana vineri 160 ore si in weekend 64 ore. Am ore suplimentare? Multumesc! (vezi toată discuția)