Tatal meu a fost platitor de TVA pana in 2002, an in care si-a lichidat toate datoriile la stat, pana atunci fiind liber profesionist. Suma pe care tb s-o plateasca atunci se ridica la valoare de 800 RON, din care a achitat 600, cf spuselor celor de la ANAF. La sf. lunii ianuarie anul curent, tata a decedat si suntem nevoiti sa facem succesiunea. Pentru ca ne tb f. multe acte doveditoare ca nu este datorinic la stat, a trebuie sa ajungem si la ANAF, unde, am costatat ca tb sa achitam suma de 2 000 RON, datorie + penalitati, pentru cei 200 RON restanta. Timp de 14 ani nu am primit niciodata o somatie sau orice altceva din care sa reiasa ca suntem datori. Cei de la ANAF sustin sus si tare ca au trimis instiintari, lucru pe care nici noi, nici ei nu au cum sa-l dovedeasca, desi ei ar tb sa le aiba inregistrate undeva. Va rog sa-mi spuneti cu se procedeaza in astfel de situatii si ce sanse de reusita avem? De asemenea vreau sa stiu daca dupa 14 ani aceasta datorie nu se prescrie... Suntem in criza de timp pentru ca expira perioada in care putem face succesiunea la "jumatate" de pret, nu mai avem la dispozitie decat 3 luni.
Multumesc mult pentru indrumare. Astept raspunsul dvs!
In cazul datoriilor fiscale, cum este cazul dvs. termenul de prescriptie este de 5 ani. Totodata, trebuie sa aveti in vedere ca acest termen incepe sa curga de la data de 1 ianuarie a anului urmator, astfel ca la aceasta data trebuie sa va raportati pentru a calcula corect perioada prescrisa si evident, pentru care nu trebuie sa mai achitati debitul principal si nici penalitatile.
Solutia este instanta de judecata. Daca reducerea este mai mare decat ce zice A.N.A.F. ca datorati, platiti datoria. Daca nu, faceti o contestatie a sumei iar in caz de reusita, cereti si reducerea de care nu ati beneficiat datorita acestei datorii prescrise.