avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor material la nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor material la nastere

Buna ziua,

Am citit in contractul colectiv de munca urmatorul articol:

Art. 51
In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:


c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate;

Acesta se aplica si in 2016? Si daca da,cum se calculeaza acest salariu mediu sau cum se poate afla?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:23, 14 Aprilie 2016
Incepand cu data de 01.01.2011, nu mai exista CCM incheiat la nivel national.

Astfel ca, ajutorul de nastere se acorda numai daca este prevazut in c.i.m., in reg.intern sau in c.c.m. aplicabil angajatorului respectiv.
In regulamentul intern pe care il avem nu scria nici de cele 16 ore la care gravida are dreptul si totusi se aplica.
Nu scria intrucat opera prevederile legislatiei in vigoare.

OUG nr.96/2003
Art. 15
Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. f), în cazul în care investigaţiile se pot efectua numai în timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.

Art. 27
(1)Încălcarea următoarelor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează astfel:
.....
b)încălcarea dispoziţiilor prevăzute la art. 9, 10, 11, art. 12 alin. (3), art. 13, 14, 15, 19, art. 20 alin. (2) şi (4), art. 21 alin. (1) şi (2), cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.

(2)Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor contravenţionale corespunzătoare se fac de către:
....
c)personalul împuternicit din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform legislaţiei sanitare în vigoare, pentru contravenţiile la dispoziţiile prevăzute la art. 4, 5, 10, art. 12 alin. (1) şi (2), art. 14, 15, art. 17 alin. (2) şi art. 19 alin. (2).
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravida-part time(6ore/zi) - mai am dreptul la cele 2 zile - pt analize prenatale? aureliaalexe aureliaalexe sunt insarcinata in 24 sapt. lucrez la o firma part time pe 6 ore (programul este teoretic flexibil - sau asa trebuia sa fie - numai ca practic exista 2 ... (vezi toată discuția)
Salariate gravide- instiintare itm roxana69 roxana69 Este adevarat ca pentru orice salariata gravida trebuie anuntat ITM-ul? Eu stiam ca numai in cazul riscului maternal se anunta ITM-ul. (vezi toată discuția)
Reducerea programului de lucru la gravide alexandrautu alexandrautu Buna ziua, Sunt insarcinata in 10 saptamani si am primit recomandare de la medical de familie si de la specialist de reducere a programului de lucru de la ... (vezi toată discuția)