avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... La tribunal cu o persoana psihotica
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

La tribunal cu o persoana psihotica

Buna ziua, va scriu in legatura cu o prietena de a mea si cu viitorul ei sot. As vrea sa o pot sfatui mai bine dar nu stiu cum, asa ca voi adresa o intrebare aici. Le voi da 2 nume fictive ca sa intelegeti subiectul mai bine.: Ana si Andrei

Andrei are mostenire de la mama sa o casa, unde momentan locuieste impreuna cu Ana, viitoarea lui sotie.
Dar aceasta casa este de fapt lasata mostenire de catre bunica lui Andrei catre cele 3 fiice ale sale ( mama lui Andrei, si alte 2 surori). Mama lui Andrei este plecata din tara, si i-a lasat fiului sau partea ei de casa unde sta acum cu Ana. A2- a sora nu sta acolo, dar a3-a face vizite permanent ( desi are un apartament in oras) si ii terorizeaza doar pentru simpla lor prezenta ( a aruncat cu un ghiveci in capul lui Andrei, le face scandal, le arunca cu pietre in geam, face foc in curte sa le afume hainele, in mare atenteaza la siguranta lor de multe ori etc).

Din ce intelegeti are probleme psihice, dar nu a fost la vreun medic si nici nu au reusit sa o duca la spital. Ei au incercat pe cale pasnica sa ii ofere o suma de bani pe partea ei de casa, sa plece ca sa ii lase sa stea doar ei acolo, dar nu vrea in nici un fel. Intr un final Andrei cu Ana au ajuns sa o dea in judecata, si in stadiul de mediere s-a ajuns la fabuloasa suma de 10.000 de euro ca plata, pentru cele 2 surori sa plece de acolo sa ii lase doar pe ei. Precizez ca a2a sora nu le a cerut nimic la inceput si nici nu vine peste ei,dar in mediere, ca sa scape de a3a sora, cea care le face probleme trebuie sa o desbagubeasca cu 5000 de euro pentru 1 camera( partea ei), si daca dai uneia tre sa i dai si celeilalte pentru ca de...asa se rezolva treaba definitiv, inca 5000 pentru ce-a de a 2 a camera care nu este a lor.

Exista solutia sa duca procesul pana la capat, sa vina un evaluator si sa stabileasca o suma corecta.
Dar, judecatoarea care se ocupa de acest caz se pare ca este prietena buna cu ce-a de a 3 a sora, Ana le-a vazut impreuna, le-a auzit discutand cand judecatoarea a venit la ei acasa sa vada care este partea celei de a 3 a surori. Ar vrea sa faca cerere sa mute dosarul dar nu poate sa dovedeasca ca cele doua se cunosc si comploteaza impotriva ei, si ii este teama sa duca procesul pana la capat ca nu cumva evaluarea finala sa fie si ea influentata de aceasta prietenie. Martori care sa garanteze pentru povestea surorii sunt vreo 2, dar pentru povestea lui Andrei si a Anei, prea putini si nesiguri, pentru ca ei stau la sat, si vecinilor le este frica sa nu se trezeasca cu geamuri sparte sau alte lucruri la ei in curte daca pledeaza impotriva surorii violente.

Ma gandesc ca ar putea cumva sa dovedeasca ca se judeca cu o persoana care are probleme psihice, si ca e nebuna..sau ceva in sensul acesta ar ajuta? Daca aveti un sfat folositor, ca ei sa nu plateasca atat de mult despagubire ( s-a incercat o negociere dar nu s-a putut, mentionez ca proprietatea se afla in zona rezidentiala si li s a spus ca pretul pe metru patrat e mare, si din cauza asta s-a ajuns la 10.000 de euro pentru 2 camere aproape daramate), poate aveti o idee pentru a-i ajuta sa iasa mai putin sifonati din aceasta situatie. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: RaluzaSinziana , utilizator 18:13, 16 Aprilie 2016
Daca nu are certificat medico-legal care sa dovedeasca starea de sanatatesi, in ce masura starea de santate influenteaza atitudinea,nu ptueti face nebun un om ptr. ca cere 5000 euro sau 10.000 euro, solutia ar fi o expertiza imobliara, daca aveti motive si probe puteti cere stramutarea procesului pentru banuiala legitima conform art.140(1)-(2) NCPC.
Multumesc pentru sfat!
Nu incercam sa sugerez ca as putea declara nebuna o persoana pentru ca cere 10 000 de euro, nu as vrea sa ma inteleaga cineva gresit

Eu ma intrebam totusi daca.. te poti judeca cu o persoana care are probleme psihice in general.E relevant un asemena proces, la ce intelegeri poti ajunge cu o persoana care nu gandeste coerent ?
Si doamna respectiva are, pentru ca face diverse abuzuri si atenteaza la siguranta lor prin diferite mijloace.Si este asa de multi ani! Dar ei nu au dovezi si nimeni nu are curaj sa pledeze impotriva ei, culmea. Desi ea nu sta acolo, dar are o camera si o bucatica de curte.
Eu nu stiu aproape nimic despre legislatie, si de asta intrebam, dar o sa le sugerez ce mi-ati spus dumneavoastra.

Multumesc inca odata!
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2016
RaluzaSinziana, utilizator
In primul rand, va puteti adresa Politiei, daca sparge, da cu piatra, nu stiu ce mai face. Puteti formula o cerere de expertizare psihiatrica a persoanei in cauza, iar pe cale civila, cerere de punere sub interdictie. Dar daca chiar e nebuna femeia, nu daca face circ special, pentru ca nu va inghite pe dvs. Din cate am inteles eu, mai degraba ar fi vorba despre circ. A face focul ca sa va afume rufele nu e o dovada de iresponsabilitate in sens juridic ci despre o modalitate de a va tachina mai degraba. Eu inteleg ce vreti dvs. sa spuneti, dar daca nu aveti probe care sa socheze si sa arate la modul real ca persoana in cauza sufera de o boala psihica, imi pare rau, dar am observat ca e o moda: cum cineva e incomod, cum e catalogat ca fiind nebun in sens de iresponsabil.
Va multumesc frumos pentru directiile date :D eu cand am spus ca este vorba despre o prietena de a mea am vorbit serios, nu stiu toate detaliile, dar asta e cam tot ce a reusit sa mi povesteasca mie. Poate ca nu are vreo problema psihica foarte foarte serioasa, dar din cunostintele mele, o persoana care incearca sa arunce in cap cu obiecte grele altei persoane, eu nu o consider incomoda, ci o atentare asupra vietii celuilalt.:hammer:

Probe solide, foto, video, sau alte cele nu au, si nici unul dintre cei doi nu stiu mai exact ce fel de proba ar trebui sa aibe impotriva ei ca sa se ia in considerare.

Daca femeia era in toate mintile si ii lasa in pace pe cei doi, ar fi convietuit in aceeasi curte fara probleme. E adevarat ca face si dinadins, dar din cate spune Ana, si vecinii lor, e putin sarita de cand o stiu ei, si are momente violente destul de des.
Politia a venit de multe ori, dar mai mult de o amenda nu a dat nimeni, la noi in zona s-au intamplat lucruri mult mult mai grave si autoritatile nu au facut nimic, 2 adolescenti aproape au murit din cauza ca au fost batuti de tigani pe strada fara nici un motiv, si ghiciti ce #-o politia i a tinut in arest o saptamana. Si nu e singurul caz. Politia nu face nimic, si de asta incerc sa mai aflu si alte pareri.

"O cerere de expertizare psihiatrica a persoanei in cauza, iar pe cale civila, cerere de punere sub interdictie" suna bine, dar o mica parte din locul acela e pe numele ei, si nu stiu exact daca o sa rezolve problema.

O sa transmit mai departe sfaturile dumneavoastra! Multumesc inca odata:">
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2016
RaluzaSinziana, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vecin bolnav psihic, amenintari george8135 george8135 ma numesc george 35 ani casatorit asteptam un bebeu locuiesc la tara. Ma confrunt cu o situatie cam nu stiu cum sa o numesc stresanta,sau grava .In sensul ca ... (vezi toată discuția)
Daca imi intra cineva pe propritatea mea si eu il lovesc ( ma apar) , cine are de platit ? StephanAndrew StephanAndrew De 3-4 ani am niste probleme cu niste vecini , am o casa la tara care merg ocazional , si acesti vecini deseori imi intra pe proprietatea mea si imi ... (vezi toată discuția)
Invinuita pe nedrept ContSters104013 ContSters104013 Sora mea a inchiriat o garsoniera in regim hotelier pentru 2 zile unui cuplu. Acestia i-au achitat 160 lei (contravaloarea a 2 zile). In prima noapte ea a fost ... (vezi toată discuția)