avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... renuntarea la drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

renuntarea la drept

buna ziua,
printr-o tranzactie intentionez sa renunt la judecata si la drept contra unei sume.

doresc sa aflu daca urmare a constatarii ulterioare a nulitatii tranzactiei respective se poate relua judecata cauzei, potrivit principiului restitutio in integrum, sau este imposibila cat vreme renuntarea este un act juridic unilateral irevocabil, motiv pt care ar interveni restituirea in echivalent ?

va multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:25, 18 Aprilie 2016
Atat renuntarea la judecata(art.406-407 NCPC) cat si renuntarea la dreptul pretins(art.408-410 NCPC) sunt supuse numai recursului, ca atare,daca este anulata tranzactia si nu mai sunteti in termenul de recurs,nu mai este nimic de facut, judecata nu se mai poate relua daca a trecut termenul de recurs, hotararile care au consfintit tranzactia au trecut in autoritate de lucru judecat.
scuze, nu am precizat ca este cazul unei tranzactii extrajudiciare.
Daca tranzactia este lovita de nulitate absoluta se va desfiinta actul juridic.

Ar fi indicat sa fiti asistat de avocat daca vreti sa faceti acte juridice mai complicate deoarece dreptul nu este atat de simplu precum pare ci foarte complicat in realitate.

Puteti incheia tranzactia si la notar.
multumesc.

întrebarea mea cred ca este una cu caracter general, de principiu:

cum se poate restitui o prestatie ce a constat dintr-o renuntare la drept ?
.
Nu se poate restitui decat in caz de nulitate absoluta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oprire dosar de la tribunal MVisan09 MVisan09 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti care sunt pasii care trebuie sa ii parcurg ca sa pot opri un dosar de la Tribunal fara ajutorul avocatului care m-a ... (vezi toată discuția)
Raspuns la citatie primita de la tribunal Marcuoli Marcuoli Buna ziua Eu sunt unic mostenitor al mamei mele. Mama impreuna cu surorile ei au deschis o actiune pentru recuperarea unor terenuri de la stat. Procesele au ... (vezi toată discuția)
Cerere de chemare la judecata ili47 ili47 Buna,prietena mea a depus cerere de chemare la judecata ,cere de la vecin o suma de bani din motivul ca a deteriorat destul de rau gardul, De trei sapatamini ... (vezi toată discuția)