Sotia mea a decedat.Cu banii mei am construit o casa pe numele acesteia eu nefiind in tara trimitand doar banii necesari.Cand s-a imbolnavit a imprumutat sume de bani necesare tratamentului ( cancer si nu avea asigurare medicala) in valoare de 12 mii euro si a facut un imprumut la banca iar acum recuperatorii imi bat in poarta. La serviciul taxe si impozite s-au acumulat datorii de 100 milioane.Nu avem copii dar ea are doi frati vitregi ( doar de mama) Nu cunosc legea romana in materie de mosteniri.Cum se vor stabili cotele de mostenire? Dar datoriile?
-conteaza daca traiesc parintii,
-datoriile trebuiesc platite, cand se accepta mostenirea se acepta in totaliatate adica si + si -
- daca nu se face dezbaterea mostenirii la un moment dat exista posibilitatea ca banca sau Directia de Taxe si Impozite sa solicite acest lucru.
Bunul imobil era numai pe numele sotiei? de obicei sunt trecuti ambii soti, fiind bun dobandit in timpul casatoriei.
in primul rand cel mai corect ar fi sa discutati cu un notar.
Eu am pus intrebarile deoarece (consider eu) puteau fi un punct de plecare in cautarile dv, fratii de mama(uterini) au drept de mostenire, in mod normal dumneavoastra ar trebui sa aveti cota de 50%din bunuri , cealalta parte de 50% se imparte intre dv si fratii sotiei.
Asa cum se impart bunurile se impart si datoriile in procentele mostenite.
Se pot aduce dovezi de transferare al banilor, al veniturilor si puteti dovedi ca nu a fost contruita casa doar pe banii sotiei.
Eu am actele de cumparare a terenului si actele de construire pe numele meu, dar exista mentiunea casatorita cu X, avem drepturi egale. In plus la Taxe si Impozite mai nou a fost facuta voluntar sau nu, prtajarea Rolului fiscal verificati cum figureaza acolo.
O sa aveti bataie de cap dar se poate si rezolva daca vorbiti cu un notar( in cazul in care exista intelegere cu mostenitorii), daca nu cu un avocat care sa va reprezinte in instanta.