avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturile sotilor separati in fapt la bunurile ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturile sotilor separati in fapt la bunurile proprii ale unuia dintre ei

Buna ziua.
Am 20 de ani. Parintii mei sunt despartiti de cand aveam maxim 2 ani, iar eu traiesc cu mama mea. Tin sa subliniez ca sunt despartiti nu divortati.
Daca mama mea ar ramane cu o mostenire (apartament), tatal meu are dreptul la el?

Ideea este ca mama mea, are un salariu destul de mic (800-900 lei), din banii acestia m-a crescut pe mine, m-a tinut in facultate, etc si cred ca este de inteles ca nu am avut cu ce inainta un divort.

Pe mine asta ma cam pune pe ganduri. De ce nu a inaintat el divortul ? Ce urmareste? Are dreptul la apartament ?
Cel mai recent răspuns: Adela Maria Bratulescu , Avocat 10:59, 18 Aprilie 2016
Mostenirile sunt bunuri proprii ale sotilor.

Un sot are dreptul la o cota parte din mostenirea celuilalt sot numai in cazul decesului iar in cazul divortului nu are niciun drept ci doar copiii lor.

Daca celalalt sot se recasatoreste si are copii, copiii facuti cu sotia a doua nu au niciun drept la mostenire ptr ca nici el nu are drept, ci doar copiii facuti cu prima sotie.

De ce nu inainteaza mama actiunea de divort ptr a clarifica situatia? Acum casatoriile se pot desface si la notariat pe cale amiabila, iar daca nu exista intelegere se desface in instanta de judecata.

Astfel ii puteti solicita plata retroactiva a pensiei alimentare pe ultimii 3 ani si pensie alim. pana la terminarea facultatii (implinirea varste ide 26 de ani daca urmati o facultate de lunga durata, ex. medicina).
Bunurile mostenite de mama dvs sunt bunuri proprii (adica in caz de divort nu se impart).
In caz de deces al mamei dvs tatal dvs va mosteni o cota din acel apartament.
Tatal dvs ar fi putut sa plateasca pensie de intretinere - ar putea inca, pana la 26 de ani, daca va continuati studiile.
Bunurile dobandite in urma unei mosteniri sunt bunuri proprii si nu sunt incluse in masa partajabila in cazul unui divort. Cu toate acestea, in caz de deces al mostenitorului, sotul supravietuitor are dreptul la mostenire. Sfatul meu ar fi ca mama dvs sa inainteze cererea de divort, pentru a evita eventualele neplaceri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept mostenire? in anul 2013 am divortat. in timpul casatoriei ... Alexutu123 Alexutu123 Drept mostenire? In anul 2013 am divortat. In timpul casatoriei noastre, sotul a mostenit cota parte din 2 apartamente. Nu am facut partaj dupa divort. Am ... (vezi toată discuția)
Testament sau donatie labuta labuta Ce act trebuie sa faca mama mea pentru partea care vrea sa mi-o dea mie dar sa nu am drept decat eu tinand cont ca sotul meu are copii din alta casnicie cu ... (vezi toată discuția)
Mostenire T Cessy T Cessy Tata a decedat. Succesiunea nu a fost facuta. Exista un apartament, o masina si un loc cu casa la tata( mostenirea din partea parintilor tatalui).Mama se ... (vezi toată discuția)