In cazul unui PFa strain care desfasoara activitati in baza unui contract de prestari servicii cu un SRL roman (consultanta tehnica) , inregistrat in scopuri de TVA in statul sau ( membru UE) , deci facandu-se aplicarea Conventiei privind dubla impunere nu plateste TVA si in Ro am o nelamurire legata de OUG 102/2005 care la art 15 precizeaza ca:
"În vederea acordării dreptului de rezidenţă, cetăţeanul Uniunii Europene depuneo cerere însoţită de documentul naţional de identitate sau paşaportul, valabil, precum şi de următoarele documente, după caz:
a) copie legalizată a contractului de muncă sau o adeverinţă eliberată de angajator, vizată în condiţiile legii, ori autorizaţia pentru desfăşurarea de activităţi independente, eliberată conform legii, în cazul în care solicită acordarea dreptului pentru scopurile prevăzute la art. 13 alin. (1) lit. a); adica in cazul meu activitati independente.
PFA strain trebuie sa fie autorizata in Romania in onditiile OUG nr.44/2008:
Art. 37. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 3 alin. (1), care desfasoara o activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, in forme similare cu cele prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, pot fi autorizate sa desfasoare pe teritoriul Romaniei aceleasi tipuri de activitati pentru care au fost autorizate in acel alt stat, cu respectarea dispozitiilor art. 1 si 3.
Autorizatia respectiva se elibereaza de catre Reg.Comertului - vedeti art.37 din OUG 44/2008 , integral.
Am citit OUG 44/2008 dar tot acolo am gasit la art 1 alin 5 : "Prezenta OUG nu se aplica in cazul serviciilor prestate in contextul libertatiide prestare transfontaliera a serviciilor asa cum este prevazuta ea in art 49 din Tratatul de instituire a CE."
Precizez ca in cazul meu e vorba de un PFA care are contract de prestari servicii doar cu un singur SRL din Ro si nu i se retine impozit pe venit de catre fnante pentru ca Romania are incheiata Conventie privind evitarea dublei impuneri cu tara unde acesta este inregistrat fiscal(membra UE). Daca cer autorizare la ORC va trebui sa tina o contabilitate si sa plateasca contributii avand in vedere cele expuse anterior??
Problema mea este ca cei de la |Politie ,pentru a-i elibera certificat de inregistrare imi cer dovada desfasurarii de activitati economice/ profesionale; si in afara de contractul de prestari servicii si acel certficat de rezidenta fiscala ( eliberat de autoriatile statului sau pentru cei de la finantele romane) nu am nimic.
Multumesc!