Buna ziua!
As avea mai multe intrebari de adresat.
Sunt angajata pe perioada determinata, contractul sfarsindu-se de drept pe 15 sept. 2016 (presupun ca nu se mai prelungeste daca angajatorul nu e obligat sa o faca).
Sunt insarcinata si data probabila a nasterii este pe 28 iulie 2016 (inainte de terminarea contractului).
Eu voi intra in concediu de maternitate probabil in iunie si voi fi in concediu pana la finalizarea contractului.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. In regulamentul firmei se specifica ca se dau 5 zile de concediu platit pentru nastere, pentru mamica. Daca sunt in concediu maternal in perioada respectiva mai beneficiez de cele 5 zile, si daca da, acestea sunt platite ca zile normale, sau ca 85% din salariu brut - CAS cum e platit concediul de maternitate?
2. In contract se mentioneaza de oferirea unui Salariu mediu pe unitate oferit mamei pentru nasterea fiecarui copil; Acesta trebuie solicitat?? Daca nu mi se ofera pot sa il solicit fara probleme?
Daca mi se ofera, acesta va intra in calculul indemnizatiei de maternitate sau in calculul indemnizatiei de crestere copil? (mentionez ca aceste indemnizatii sunt acordate contractual conform legislatiei romane.)
3. Contractual se acorda in cadrul firmei ...un premiu anual, care nu este legat de performanta angajatilor, al 13-lea salariu., si care este platit conform regulamentului ...al 13-lea salariu va fi platit pe 22 decembrie sau in ultima zi lucratoare inainte acestei date si este proportional cu perioada lucrata..
Mai beneficiez de acest salariu daca contractul mi se termina inainte de sfarsitul anului, si anume in septembrie?(Tin sa mentionez ca anul trecut, cand m-am angajat am primit acest salariu calculat pe 4 luni, la sfarsit de an, insa la sfarsitul anului eram angajata.)
Daca este sa se acorde acest al 13-lea salariu, cand mi se va da? La sfarsitul anului sau la terminarea contractului?
Va intra el in calcului indemnizatie de crestere a copilului?
Cam acestea ar fi pe moment intrebarile mele. Stiu ca sunt multe, dar sunt o viitoare mamica care a citit si recitit legile, regulamentul, contractul, si a ramas cu mai multe nelamuriri decat lamuriri.
1. In regulamentul firmei se specifica ca se dau 5 zile de concediu platit pentru nastere, pentru mamica. Daca sunt in concediu maternal in perioada respectiva mai beneficiez de cele 5 zile, si daca da, acestea sunt platite ca zile normale, sau ca 85% din salariu brut - CAS cum e platit concediul de maternitate?
Sunt platite normal , ca orice zi lucrata in cursul saptamanii.
2. In contract se mentioneaza de oferirea unui Salariu mediu pe unitate oferit mamei pentru nasterea fiecarui copil; Acesta trebuie solicitat?? Daca nu mi se ofera pot sa il solicit fara probleme?
...
Pentru acordare este mai bine sa formulati o cerere in acest sens la care atasati copie de pe certificatul de nastere a copilului.
3. Contractual se acorda in cadrul firmei ...un premiu anual, care nu este legat de performanta angajatilor, al 13-lea salariu., ...
Mai beneficiez de acest salariu daca contractul mi se termina inainte de sfarsitul anului, si anume in septembrie?(Tin sa mentionez ca anul trecut, cand m-am angajat am primit acest salariu calculat pe 4 luni, la sfarsit de an, insa la sfarsitul anului eram angajata.)
Daca este sa se acorde acest al 13-lea salariu, cand mi se va da? La sfarsitul anului sau la terminarea contractului?
Va intra el in calcului indemnizatie de crestere a copilului?
Beneficiati de al 13-lea salariu proportional cu perioada lucrata si care va fi platit de angajator in jurul datei de 22 decembrie.
Ordinul 1474/2011
situatie : Sunt considerate venituri din salarii veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulentele, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea şi se iau în considerare la stabilirea veniturilor care se iau în calculul indemnizaţiei pentru creşterea copilului?
solutie : Veniturile obţinute din al treisprezecelea salariu, stimulente, primele, prima de vacanţă, veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.
Banuiesc ca nu am inteles eu bine,asa ca mai intreb o data sa fiu sigura:
Si salariul mediu pe venit acordat mamei pentru nastere va intra in calculul indemnizatiei de crestere a copilului?
El va fi acordat presupun la nastere sau dupa nastere..deci nu anterior nasterii copilului cum ati precizat.
M-am exprimat eu gresit. Nu ma refeream la venitul respectiv.
Ma refeream la ce ati scris... veniturile obţinute în baza unor hotărâri judecătoreşti şi altele asemenea, încasate în perioada de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului sunt luate în calcul la stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copilului, fiind venituri care rezultă din realizarea unor activităţi supuse impozitului pe venit.
Am presupus ca venitul respectiv nu se incadreaza din cele mentionate de dumneavoastra insa nu eram sigura.