avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa judiciara de timbru- termen
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa judiciara de timbru- termen

Am primit instiintare pentru achitarea in termen de 10 zile a taxei judiciare de timbru- intr-un proces de partaj judiciar. Cele 10 zile curg din data de 14.04.2016 pana la 23.04.2016, care este sambata. Intrebare: daca achit taxa luni 25.04.2016 (25.04.2016 fiind sambata-zi nelucratoare) sunt in termenul celor 10 zile necesare pentru a nu anula cererea instanta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 16:13, 21 Aprilie 2016
Va multumesc !
Corect, 25.04.2016 este ultima zi de termen. Totusi, aceea nu e zi de plata, ci de depunere a taxei de timbru la instanta. Ultima zi.
Nimic nu interzice ca data plății să fie aceeași cu data depunerii dovezii în Instanță. De asemenea, dacă se va dovedi că taxa este plătită a în termen, dar, din diverse motive nu este depusă la Instanță, în apel se poate câștiga lejer în apel împotriva deciziei de anulare a cererii pentru neplata taxei de timbru, deoarece art. 197 Cod pr. civ vorbește despre neplată, nu despre neprezentarea dovezii de plată.
Vorbeste despre timbrare, nu plata ori depunere. Mai mult, netimbrarea se asociaza cu lipsa dovezii din dosar, la regularizarea cererii se observa cele depuse la dosar pentru ca cererea sa nu fie anulata.
Am vrut doar sa fie clare lucrurile pentru utilizator. Daca plateste luni taxa de timbru si nu o depune, dificil, cererea poate fi anulata. E posibil ca la reexaminare (daca dovada platii e depusa) sa fie admisa reexaminarea. Asa cum e posibil sa nu fie admisa.
Totusi, pentru a nu risca, dovada platii trebuie depusa in termen, vazand ca am avut termene fixate administrativ chiar in ultima zi din cele 10 zile. Discutabil, caci daca termenul administrativ e fixat peste 10 zile dupa cele 10 zile, taxa poate fi platita pana la termenul administrativ, sub conditia depunerii dovezii.
Chiar platita peste termen, daca la data termenului administrativ instanta vede la dosar dovada de plata, nu poate pronunta anularea cererii ca... tardiv timbrata (177 alin. 3 Cod de procedura).
Discutiile sunt lungi, aplicate divers de instante, insa cel mai bine ar fi sa depuna luni si dovada la instanta.
Imi cer scuze. M-am gandit la cu totul alt ceva. Termenul limita este intr-adevar luni 25.04.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repunerea pe rol dupa dezinvestire; reexaminarea catinf catinf Buna ziua, Am depus o actiune de contestatie la executare prin care am cerut anularea incuviintarii executarii silite si desfiintarea dosarului. Am primit o ... (vezi toată discuția)
Probleme cu taxa timbru judiciar. danaa1 danaa1 Am avut un dosar pe rolul unei instanțe, am achitat taxa judiciar de timbru in cuantum de 100 lei pentru daune morale conf. art. 7 din OUG 80/2013. Procesul ... (vezi toată discuția)
Nulitate cererere pentru lipsa taxa timbru Chestiuta Chestiuta Buna ziua. Am depus o contestatie la executare fara a plati taxa de timbru, stiind ca instanta imi va trimite o comunicare cu valoarea acesteia. Am primito ... (vezi toată discuția)