avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neclaritati privind concedierea
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neclaritati privind concedierea

Lamuriri

Buna ziua,
am mare nevoie de cateva lamuriri in situatia in care ma aflu,respectiv am fost concediata (incetat contract munca conf art.65(1) de curand.
Marea mea nelamurire consta in faptul ca din unitatea bancara din care faceam si eu parte nu a mai fost concediata nici o peroana.Problema este ca eu sunt unic intretinator a doi copii iar restul personalului nu au in intretinere copii pri faptul ca nici macar nu sunt casatoriti.Precizez ca este vorba de o Agentie iar personalui este format din 5 persoane.
In contractul colectiv de munca nu este precizata ca clauza faptul ca intretinatorii sunt scutiti de acest tratament, intrebarea mea este daca in Codul muncii nu este stipulat acest criteriu care in cazul meu nu a fost luat in seama .
Va rog sa ma ajutati in a-mi spune ce se poate face in acest caz.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:04, 11 August 2009
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 prevede asa ceva numai pentru concedierile colective:
ART.81. - (1) La aplicarea efectiva a reducerii de personal, dupa reducerea posturilor vacante de natura celor desfiintate, masurile vor afecta in ordine:
a) CIM ale salariatilor care cumuleaza doua sau mai multe functii, precum si ale celor care cumuleaza pensia cu salariul;
b) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de varsta standard si stagiu de cotizare si nu au cerut pensionarea in conditiile legii;
c) CIM ale persoanelor care indeplinesc conditiile de pensionare la cererea lor.
(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de reducere;
b) masura sa afecteze, mai intai, persoanele care nu au copii in intretinere;
c) masura sa afecteze numai in ultimul rand pe femeile care au in ingrijire copii, barbatii vaduvi sau divortati care au in ingrijire copii, pe intretinatorii unici de familie, precum si pe salariatii, barbati sau femei, care mai au cel mult 3 ani pana la pensionare la cererea lor.

2. In cazul dvs. este vorba de o concediere individuala. Angajatorul este cel care hotaraste daca, in interesul bunului mers al unitatii sale, desfiinteaza un post sau altul. Situatia familiala a salariatilor sai nu poate intra in calculul unui angajator, ar insemna ca nu poate concedia pe nimeni.

3. Daca ati fost concediata cu art.65 din Codul muncii, atunci beneficiati si de indemnizatie de somaj, pana va faceti rost de alt loc de munca.

4. Daca considerati ca nu s-a respectat legea si CCM la nivel de unitate atunci cand ati fost concediata, puteti actiona pe angajator in judecata la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.

Va urez mult succes!
In cazul concedierilor individuale nu sunteti protejata de lege.

Veti putea baneficia de somaj pana gasiti un alt job, daca aveti stagiul necesar de 12 luni in ultimele 24 de luni de la dataq depunerii dosarului de somaj.
O intrebare de ce sindicatele cand negociaza CCM nu intreaba si IRU cu privire la clauzele care trebuie introduse in CCM ? ... In acest fel, am putea rezolva lacuna legii in ceea ce priveste situatia concedierilor individuale referitoare la criteriile de care sa se tina seama. :)
Ultima modificare: Marți, 11 August 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Alta inrebare; de ce sindicatele nu se preocupa singure sa vada deficientele legii, de ce nu invata legislatia singurele... sau de ce nu angajeaza juristi sau inspectori RU?
cum sa-ti atingi scopurile daca nu ai o baza? vremea celor care au doar "gura mare" a cam trecut B-)

Inspectorii IRu sunt angajati ai societatilor si nu ai sndicatelor, ei nu in atributii niciodata sustinerea sindicatelor in atingerea scopurilor lor... :D
Nu acesta era sensul intrebarii mele ... oare sindicalistii nu sunt angajatii acelorasi societati ?... intrebarea era de ce nu intreaba si IRU despre ce vor in CCM ... nu cred ca este foarte greu ca un lider de sindicat dintr-o unitate samearga la departamentul de RU din acea unitate sa intrebe ...se pare ca vremea celor cu gura mare nu a trecut, inca ;)

Alte discuții în legătură

Restructurare loc de munca/activitate anttonnio anttonnio Buna ziua , Compania la care lucrez in momentul de fata isi restrage activitatea , iar incepand din luna iunie agentia din localitatea mea de domiciliu se ... (vezi toată discuția)
Cei protejati de codul muncii impotriva concedierii AllexCT AllexCT Nu gasesc nicaieri ce persoane pot fii protejate impotriva concedierii colective. Daca lucrez la o firma de 12 ani si mai am 2 ani pana la pensionare pot fii ... (vezi toată discuția)
Ce sa fac ? elena69 elena69 Va rog dati-mi si mie un sfat , lucrez la o fabrica de mobila si tapitarie de 4 ani ,acum patronul nu mai are comenzi si vrea sa opreasca doar 20 de persoane ... (vezi toată discuția)