Buna ziua,
am mare nevoie de cateva lamuriri in situatia in care ma aflu,respectiv am fost concediata (incetat contract munca conf art.65(1) de curand.
Marea mea nelamurire consta in faptul ca din unitatea bancara din care faceam si eu parte nu a mai fost concediata nici o peroana.Problema este ca eu sunt unic intretinator a doi copii iar restul personalului nu au in intretinere copii pri faptul ca nici macar nu sunt casatoriti.Precizez ca este vorba de o Agentie iar personalui este format din 5 persoane.
In contractul colectiv de munca nu este precizata ca clauza faptul ca intretinatorii sunt scutiti de acest tratament, intrebarea mea este daca in Codul muncii nu este stipulat acest criteriu care in cazul meu nu a fost luat in seama .
Va rog sa ma ajutati in a-mi spune ce se poate face in acest caz.
Va multumesc anticipat.
@Freeelis Exact, deoarece ei se lovesc de spetele pentru care nu au acoperire in lege si nu pot lua hotarari.
Eu adun amendamente pe situatii si le introduc in CCM la fiecare renegociere.
amandoi aveti dreptate. dar nu uitati ca este complicat sa te gindesti la toate aspectele unei probleme prin care nu ai trecut.
din proprie experienta va spun ca in fiecare an ma intalnesc cu situatii noi, ptr a caror rezolvare nu am nimic stipulat in CCM la unitate, sau prevederile din Codul Muncii nu ma lamuresc prea tare, sau spetele sunt atat de speciale incat rezolvarea o cautam si o gandim atunci, sa fie cat mai aproape de lege,
si uite asa, in fiecare am imi deschid capitol in agenda cu "ce trebuie imbunatatit la CCM" si fac propunerea la vremea deschiderii negocierilor.
ce sa-i faci? nu multi au trecut pina acum prin concedieri individuale (ma gindesc la procedura), si uite ca acus ne confruntam din plin cu ele. asa cum nu multi au fost in somaj tehnic.si uite ca i-a venit vremea.
freeelis, vad ca esti consilier juridic, de aceea stii ca exista si "recurs in interesul legii". peste tot imbunatatirile apar numai dupa ce treci prin situatia care genereaza nevoia de imbunatatire.
Recursul in interesul legii nu are efect decat asupra practicii judiciare unitare ... insa in cazul CCM-urilor marea majoritate copiaza CCMN ceea ce nu mi se pare corect, intrucat asa cum ai spus sunt situatii si situatii .... insa parerea mea este ca un lider de sindicat bun coincide cu un jurist bun si un IRU bun.
O intrebare la cei care au facut amendamente la CCM din unitatea in care lucreaza : Cate dintre CCM-uri prevad criteriile de care sa se tina seama in cazul concedierilor individuale sau o clauza care sa prevada ca criteriile de care se vor tine seama in cazul concedierilor colective sunt aplicabile si concedierilor individuale in situatia in care sunt mai multe persoane angajate pe acelasi post.
;)
Ce sa fac ?
elena69
Va rog dati-mi si mie un sfat , lucrez la o fabrica de mobila si tapitarie de 4 ani ,acum patronul nu mai are comenzi si vrea sa opreasca doar 20 de persoane ... (vezi toată discuția)