avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acces prin teren alaturat.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acces prin teren alaturat.

Buna ziua. Va rog o lamurire: sunt in proces de a achizitiona 2 terenuri alaturate cu constructii pe ambele. Terenul 1 are 2 proprietari, in cote de 1/2 fiecare in indiviziune. Eu cumpar numai 1/2 din acest teren. Terenul 2 il cumpar in totalitate. Accesul (pietonal, nu ma intereseaza auto) la terenul 2 se face prin terenul 1, printr-un garaj, alipit de casa care apartine de terenul 2. Intrebarea mea este de natura de servitute: am nevoie si de acordul celuilalt proprietar de pe terenul 1 pentru acces pe terenul 2 sau este de ajuns faptul ca voi deveni proprietar pe 1/2 din terenul 1?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ghitaciobanu , utilizator 13:13, 26 Aprilie 2016
Nu vad, cel putin asa reiese din ce ati scris, de ce ati avea nevoie si de acordul celuilalt proprietar al terenului 1 in conditiile in care calea de trecere catre terenul 2, se afla pe jumatatea din terenul 1 achizitionata de dvs. (sau calea se afla in bucata din terenul 1 care nu vi s-a vandut?). In plus, ati spus ca proprietarii terenului 1, au avut proprietatea in indiviziune si practic v-au vandut amandoi. Asa este sau nu?

Cat despre constituirea dreptului de servitute sau existenta unui drept de trecere, acestea pot fi constituite fie prin conventie (de preferat), fie judiciar in temeiul legii (nerecomandat).
Terenul 1 este aflat in in indiviziune, nu sunt delimitate cele 2 parti in mod concret. Pur si simplu sunt 2 proprietari pe actul de proprietate (CVC) iar eu voi cumpara numai jumatate din el, deci numai de la un proprietar. Intrebarea mea este daca am nevoie si de acordul celui de al 2-lea proprietar pentru acces sau chiar pentru vanzare. Va multumesc
lg78 a scris:

Pur si simplu sunt 2 proprietari pe actul de proprietate (CVC) iar eu voi cumpara numai jumatate din el, deci numai de la un proprietar.

Deci, ati fost la notar si v-a spus ca desi terenul este in indiviziune, puteti cumpara de la un singur proprietar? De unde stie proprietarul vanzator care este partea lui?
trandafir2 a scris:

lg78 a scris:

Pur si simplu sunt 2 proprietari pe actul de proprietate (CVC) iar eu voi cumpara numai jumatate din el, deci numai de la un proprietar.

Deci, ati fost la notar si v-a spus ca desi terenul este in indiviziune, puteti cumpara de la un singur proprietar? De unde stie proprietarul vanzator care este partea lui?

#-o

Se vinde cota parte (1/2) ideala asa ca nu are de unde sa stie care este partea lui. Pentru a afla care este bunul cumparat in materialitatea sa, se efectueaza partajul.

In ceea ce priveste accesul la terenul 2, pana la incetarea starii de indiviziune, nu aveti nevoie de acordul coproprietarului.

In eventualitatea unui partaj terenul1 se va imparti in 2 loturi (exceptand situatia in care acest lucru nu este posibil urmand ca unul sa primesca terenul iar altul sulta) de aici rezultand cel putin 2 posibilitati :
1. lotul atribuit dvs are comunicare directa cu terenul 2 (ati terminat povestea)
2. lotul atribuit dvs nu are comunicare directa cu terenul 2 astfel ca va trebui sa beneficiati de o servitute de trecere le lotul 2 pentru a ajunge la terenul 2 (pe cale conventionala sau judecatoreasca, cu precizarea ca in cazul 2 veti obtine servitutea doar daca fizic nu exista o alta posibilitate ca dvs sa aveti acces la terenul 2 ori aceasta posibilitate este prea costisitoare)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Servitute de trecere ? mist mist Buna Ziua, Am cumparat un imobil aflat in indiviza la inceputul anului 2000 si ilterior s-a procedat la iesirea din indiviziune - constituindu-se 2 loturi ... (vezi toată discuția)
Buna. am un teren intravilan, pe care sunt proprietar 1/2. tatal ... Aquavia32 Aquavia32 Buna. Am un teren intravilan, pe care sunt proprietar 1/2. Tatal meu vitreg are tot 1/2. Ce cai sunt de a putea vinde partea mea din teren? Sunt obligat sa ii ... (vezi toată discuția)