avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 748 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la concediu fara plata dupa preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la concediu fara plata dupa preaviz

Buna ziua,

In caz de demisie, dupa perioada de preaviz de 20 de zile, as vrea sa-mi iau concediu fara plata 1 luna.Legea il obliga pe angajator in acest caz sa ofere concediu fara plata la cererea angajatului?Vreau sa fac o pauza intre servicii dar in acelasi timp vreau sa ma asigur ca am dreptul la asigurari in acesta perioada.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:46, 26 Aprilie 2016
La expirarea perioadei de preaviz, contractul individual de muncă încetează, deci și calitatea asigurat.
Mai mult decât atât, nu mai aveți cum să solicitați concediu de la angajator, pentru ca nu mai aveți relație contractuală.
Iar un concediu fără plată nu constituie stagiu de cotizare, deci nici calitate de asigurat nu veți avea.
Va multumesc pentru raspuns, atunci nu ramane decat varianta sa-mi iau co fara plata inainte de demisie/preaviz.In acest caz legea il obliga pe angajator sa ofere concediu fara plata.
Legea nu-l obliga pe angajato sa va acorde CFp.

Calitatea de asigurat incetaeza in 3 luni de la data incetarii c.i.m.
Drepturile de asigurare încetează după 3 luni de la ultima plată a contribuţiei.
[ link extern ]
Acordarea concediului fără plată este un drept al salariatului, care poate fi acordat de angajator, dar nu este obligatoriu.
Art. 153 din Codul muncii stipulează faptul că pentru rezolvarea unor probleme personale, salariații au dreptul la concediu fără plată. Durata acestuia se stabilește prin regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil.
Însă, chiar și în cazul concediului fără plată pentru formare profesională (care este mai bine reglementat decât concediul fără plată pentru rezolvarea unor probleme personale), angajatorul poate refuza acordarea acestui tip de concediu dacă apreciază că activitatea societății poate fi periclitată prin absența salariatului.
Luci2013 a scris:

Buna ziua,

In caz de demisie, dupa perioada de preaviz de 20 de zile, as vrea sa-mi iau concediu fara plata 1 luna....

Va multumesc,

In acest caz, nu aveti de ce sa va luati concediu fara plata.

Stati acasa cat doriti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata nico_le nico_le Buna ziua... as avea o intrebare... Lucrez in cadrul unui liceu pe post de cadru didactic auxiliar din decembrie 2008. Se poate sa imi iau concediu fara ... (vezi toată discuția)
Concediu in preaviz catalin romulus catalin romulus doresc sa aflu cum pot rezolva urmatoarea problema; compania pentru care lucrez,nu plateste concediul de odihna ramas in momentul plecarii din firma,am dorit ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata si demisie simultan? irinuxa irinuxa buna seara.Lucrez de 6 luni,deci asta e toata vechimea mea...am gasit un post mai bun si la care nu mai fac naveta(acum fac 120 km zilnic fara decontare),insa ... (vezi toată discuția)