avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program de vizitare...sora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program de vizitare...sora

Buna ziua

Am o fetita de 2 ani dintr-o relatie de concubinaj. In momentul de fata nu ma mai inteleg cu tatal ei, ceea ce a dus la lipsa oricarui contact intre noi. Acesta mai are o fetita de 7 ani dintr-o casatorie anterioara. Cei doi copii ai lui (adica fetita mea si fetita lui din casatorie) se cunosc si nu as vrea sa intrerupa orice legatura, pentru ca in definitiv sunt surori si nu au nici o vina pentru felul in care decurg relatiile dintre adulti. Cu mama fetitei, careia ii este incredintata, nu am nici o sansa sa ma inteleg. Intrebarea mea este daca as putea deschide eu o actiune in instanta in care sa cer drept de vizita pentru sora fetitei mele, astfel incat cele doua sa se poata vedea macar din cand in cand. As avea sanse? Si cam ce program as putea solicita, ca sa fie si aprobat, tinand cont ca in momentul de fata 2 weekenduri pe luna si jumatate din vacante le are tatal in programul lui de vizitare?
Cel mai recent răspuns: ararin , utilizator 20:35, 12 August 2009
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului

Art. 14
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

Art. 15
(1) In sensul prezentei legi, relatiile personale se pot realiza prin:
a) intalniri ale copilului cu parintele ori cu o alta persoana care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relatii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit;
d) corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul;
f) transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul.
(2) Transmiterea informatiilor prevazute la alin. (1) lit. e) si f) se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.

Deci merita sa incerc.
Revin cu intrebari. Eu pe cine chem in judecata? Pe mama fetitei? Si va rog ajutati-ma cu o parere, cat timp as putea cere sa am si sanse sa mi se acorde? Sa precizez ca nu sunt impotriva sa fie insotita fetita de cineva din familia materna? Ii cunosc toti membrii familiei. Anul acesta a stat vreo luna de zile la mine, cand era de fapt in vizita la tata, precizez ca noi doi nu am locuit impreuna, as avea sanse sa o lase cu noi (cu mine si cu fetita mea) macar o saptamana vara, sa le pot duce undeva?
Ultima modificare: Miercuri, 12 August 2009
ararin, utilizator
Dna ararin,
puteti sa o chemati in judecata pe mama fetitei in varsta de 7 ani – sa o purtati pe drumuri, ca tot incepe scoala cand se termina vacanta judecatoreasca.
Va cred ca fetita dv in varsta de 2 ani se bucura cand o vede pe sora vitrega dar e putin exagerat ce doriti dv pt ca… are doar doi ani… Fata aceea in varsta de 7 ani are (sau ar trebui sa aiba) alte procupari… Da, sigur, isi va intalni sora dar – totusi! – hotarare judecatoreasca? Ii faceti un mare bine copile in varsta de 7 ani oferindu-i o mama (si mai) stresata. Poate va ganditi putin si la celelalte persoane implicate in aceasta situatie… Vine tatal sa o aduca pe acea fata in varsta de 7 ani? Nu… pt ca e incredintata mamei – unei femei care a fost impreuna cu barbatul care e tatal copilului dv inainte ca dv sa il cunoasteti. Chiar credeti ca dv v-ar placea ca o femeie sa va oblige sa va plimbati cu fetita la o straina…?
Indraznesc sa scriu ca trist este ceea ce incercati dv sa faceti…
Domnule trope_doi, la ce varsta considerati ca e ok sa se vada cele 2 fete? Nu vreau sa port pe nimeni pe drumuri. Nu trebuie sa imi aduca nimeni fetita, asa cum am mers sa o iau si sa o duc cand eram impreuna cu tatal ei de acasa de la mama ei, asa pot face in continuare daca o voi lua cu scopul sa isi vada sora. Poate aveti dreptate si reactionez eu gresit, dar nu mi se pare corect pentru ele. Eu nu castig nimic din povestea asta, decat 2 copii fericiti. Poate e din cauza ca fetita tocmai a stat o luna jumate la mine, timpul care ar fi trebuit sa il stea la tatal ei in vacanta de vara, dar a preferat sa stea in casa cu mine si cu fetita mea, nu in casa cu el si familia lui. Aveti dreptate daca vreti sa spuneti ca nu sunt problemele mele, dar fetele au petrecut minunat impreuna, si se cunosc de cand s-a nascut fata mea, deci nu e vorba ca acuma vreau eu neaparat sa le fac cunostinta, vreau doar sa nu piarda ce au cladit pana acuma. Gresesc? Ar trebui sa le las sa uite una de alta si peste vreo 10 ani, sau daca ne vom intalni din intamplare pe strada, sa ii spun copilului meu 'stii, tu ai o sora, ea e?'
Va rog sa ma credeti ca nu vreau sa fac rau nimanui, nici mamei, nici tatalui lor, eu vreau ce e mai bine in primul rand pentru copilul meu, si daca toti trei adultii implicati am gandi la fel sunt sigura ca am ajuge la concluzia ca nu trebuie sa le impiedicam sa se cunoasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program vizitare minor-urgent ioanagci ioanagci Buna ziua,sunt si eu noua in mica \"comunitate\" a voastra! As avea si eu nevoie de niste sfaturi sau raspunsuri,daca le pot numi asa: am o fetita de 7 ani ... (vezi toată discuția)
Drep de vizita urgent nicole28C nicole28C am divortat anul trecut iar fostul meu sot a primit dr de vizita a 2 si a 4 duminica din luna cate 2 ore.acum a facut alta cerere prin care cere sa il vada in ... (vezi toată discuția)
Program vizitare minor de catre bunica paterna pe programul tatalui nicol26 nicol26 Buna seara Ma numesc Nicoleta si am o mare problema cu fosta soacra. Sunt divortata din primavara anului 2008, data de la care sunt sicanata permanent. Si ... (vezi toată discuția)