Buna.
In urma cu putin timp am citit ca, administraţiile de bloc riscă amenzi foarte mari, cuprinse între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, dacă nu deţin, nu o au completată sau nu pastrează cartea tehnică a clădirii, potrivit Legii 10/1995 privind calitatea construcţiilor. Specialiştii în domeniu afirmă că, pe lângă aspectul obligatoriu al deţinerii documentului, cartea tehnică aduce după sine foarte multe drepturi şi beneficii pentru proprietarii de imobile, cum ar fi: posibilitatea asigurării locuinţei, reabilitarea termică, scoaterea în evidenţă a aspectelor pozitive ale calităţii construcţiei, oferirea unei imagini mult mai clare persoanelor care doresc să achiziţioneze un imobil, luarea la cunoştinţă a modificărilor de structură suferite în timp de clădire etc.
Cu ocazia asta m-am dus la asociatia unde apartine blocul in care stau ca sa intreb daca detin acesta carte tehnica a blocului. Surpriza ! NU AU ASA CEVA !!! Intreband de ce, mi s-a raspuns ca pe unde au umblat nu i-a ajutat nimeni cu acest document...... Am inteles ca au fost pe la primarie, au fost la cadastru si nimic....
INCREDIBIL !
Ce e de facut ?
Chiar daca asociatia nu a intrat in posesia cartii tehnice a imobilului,aceasta se poate obtine foarte usor de la serviciul urbanism din primaria responsabila teritorial,care detine intreaga documentatie in baza careia a fost eliberata autorizatia de constructie si certificatui de urbanism a constructiei
Reprezentantul legal al asociatiei sau persoana imputernicita oficial de catre presedintele de asociatie pot desfasura demersuri pentru intrarea in posesia cartii tehnice a imobilului
Daca blocul este vechi, iar proprietarii si-au cumparat apartamentele in care stateau ca si chiriasi la stat, atunci cartea tehnica se poate obtine de la fostul ICRAL.
Deci, interesati-va (inclusiv pe internet) cum se cheama societatea in care s-a transformat ICRAL-ul dupa Revolutie in orasul dv. Acolo se gaseste arhiva pentru condominii, dar si pentru apartamentele proprietarilor in parte.
Acolo trebuie sa mearga reprezentantul legal al asociatiei si contra cost sa solicite duplicatul cartii tehnice.
Noi am inceput acest demers in urma cu circa 5 ani si dupa multe tergiversari din partea urmasilor ICRAL-urilor, am ajuns la o firma care a luat acest contract de distribuire a copiilor cartilor tehnice (contra unei sume de 500 lei). Am luat legatura cu ei (erau pe undeva pe 11 iunie S 4) su dupa 2 programari m-am dus sa ridic ,,faimoasa" carte tehnica a blocului. Am incarcat 3 sacose de documente (maculatura pur si simplu), scoase din nu stiu ce subsoluri inundate, si dupa ce am pierdut circa 3 ore pentru a vedea ce cuprinde acea carte tehnica am avut surprize mari - propiectul era al unui bloc de acelasi tip dar de pe alta strada, niste ozalituri aproape indescifrabile, etc, etc. Mentionez ca blocul a fost cu chiriasi care apoi in 1991 si-au cumparat apartamentele. Asa ca povestea cu cartea tehnica a blocului ......ramane doar un vis frumos. Am inteles ca la cei care au contractat apartamentele lucrurile stau putin cam altfel, in sensul ca este ceva mai bine.
Eu am fost in situatia sa cer un PV de repartizare parintilor mei a unui apartament, cum se facea pe timpuri cand "li se dadea casa", si am fost in buricul targului, langa libraria Eminescu.
Intr-adevar, au niste taxe de ti se ridica parul maciuca.
Daca e cum spuneti dv. si n-am niciun motiv sa nu va cred, atunci cred ca noi, la asociatie, vom impinge lucrurile cat se poate mai mult si poate ne rezolvam problemele fara cartea tehnica.