E bine sa solutionati amiabil problema si nu prin spargerea usilor unui imobil comun . Sunteti obligat sa contribuiti proportional cu cota dvs. de proprietate la imbunatatiri, intrucat acestea va profita si dvs, aduc un spor de valoare imobilului dvs.si confort.
Voi incerca pe cale amiabila dar daca nu se poate ? ce solutii am?
Un alt raspuns din tot ce am citit aici si pe diverse site-uri : " Daca cheltuielile au fost utile (adica sa refaca anumite stricaciuni majore) sau necesare (adica sa previna aparitia unor deprecieri ale bunului imobil, dar in limita plusului de valoare adus cladirii), atunci poate sa solicite celuilalt coproprietar partea care ii revine corespunzator cotei parti. Insa daca cheltuielile au fost voluptorii, facute pentru design, infrumusetare sau pentru placerea celui care le-a facut, nu poate cere banii. "
Atata timp cat eu nu am fost instiintat de lucrarile respective pentru a imi da acordul , de sunt obligat sa contribui ? ( nu ma intereseaza din punct de vedere moral , doar din punct de vedere legal )
Iesirea din indiviziune - in instanta si plata cotei parti catre dvs . Inteleg ca este un imobil in care nu se poate face separarea .
Despre modificarile facute fara acordul dvs nu are ce sa pretinda .Mai mult ,daca modificarile s-au facut fara autorizatie de constructie va fi nevoit sa aduca la starea initiala imobilul (usa,trotuare,etc) - autorizatile de constructie au nevoie de aceptul tuturor proprietarilor .
P.S. In Romania si daca e usa ta nu ai voie sa o spargi fara acordul politiei ...
E imobilul dv., daca nu afi fost sa il vizitati, sa il intretineti, sa ii verificati starea, e culpa dv. Asta inseamna ca, permitand astfel de modificari succesive despre care aveti habar, v-ati dat acordul tacit. Eu nu vad lipsa acordului.
Se pune problema cat va va cere coproprietarul si nu daca. Va fi contravaloarea cheltuielilor raportat la starea lor azi ori va fi sporul de valoare? Inclin spre a doua.
Usile nu se sparg nici in Romania si nici in tarile civilizate care au semnat Carta drepturilor omului fara acordul celui ce locuieste acolo sau al instantei. Politia nu are niciun drept.
Faceti iesire din indiviziune, negociati, nu incepeti razboaie lungi si costisitoare. Daca totusi incepeti, pregatiti-va pentru expertize de 1-3 ani de zile.
"E imobilul dv., daca nu afi fost sa il vizitati, sa il intretineti, sa ii verificati starea, e culpa dv. "
Corpul de cladire respectiv era nou construit prin 2007-2008 iar eu am cumparat cota de 1/3 din propietate in 2010 deci nu avea nevoie de nici o imbunatatire . Imbunatarile au inceput in anul 2014 cand l-am avertizat ca detin jumate din casa .
"Se pune problema cat va va cere coproprietarul si nu daca. Va fi contravaloarea cheltuielilor raportat la starea lor azi ori va fi sporul de valoare? Inclin spre a doua. "
Daca mie nu imi plac modificarile facute , nu se pune problema sa il pun eu sa aduca la starea initiala ?
"Usile nu se sparg nici in Romania si nici in tarile civilizate care au semnat Carta drepturilor omului fara acordul celui ce locuieste acolo sau al instantei. Politia nu are niciun drept. "
Si eu locuiesc acolo , doar sunt propietar , nu se pune problema de spart usile , schimb incuietorile de la usile mele .