avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Concediu medical accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Concediu medical accident de munca

Buna ziua,

Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat timp a fost spitalizat(o data cu cod de indemnizatie 06 si o data, in continuare, cu cod de indemnizatie 01). In luna martie a primit de la medicul de familie concediu medical (cod 01) si apoi, pana la 29 martie ( de la alt spital, unde a fost internat pentru alte afectiuni relativ legate de accident, medical cu cod 01). In consecinta, din 11 februarie pana in 29 martie a avut mai multe concedii medicale, toate cu cod de indemnziatie 01 (dar fara zile de intrerupere intre ele).
Acum am primit referatul de avizare prin care ITM recunoaste accidentul ca accident de munca.

INTREBARE: sunt obligata, ca si angajator (el a fost platit in tot acest timp cu 100%, indiferent de codul inscris), sa inregistrez aceste medicale la Casa de Pensii (fond accident de munca si risc)? Sau pot sa le las asa si sa le inregistrez la Casa de sanatate si sa recuperez banii de acolo, ca si in cazul oricarui alt concediu cu cod indemnizatie 01? Cine ar putea sa ma verifice? Sa ma amendeze?

Daca sunt obligata, va rog sa imi spuneti unde este precizat acest aspect.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:29, 2 Februarie 2018
Dupa avizarea dosarului de cercetare ca accident de munca aveti obligatia intocmirii FIAM intermen de trei zile. In baza procesului verbal ITM-ul indtroduce accidentul intr-o baza electronica de evidenta la nivel national a accidentelor de munca.Apoi dupa avizare FIAM aveti obligatia depunerii unui exemplar din procesul verbal insotit de avizarea ITM-ului si de un exemplar FIAM la asigurator, casa de pensii. Daca nu o faceti la momentul compararii datelor din bazele de date ale ITM si casa de pensii va vor depista ca nu ati inregistrat la asigurator accidentul, cele doua baze de date tr sa fie identice.
Puteti primi amenda contraventionala de la ITM si/ sau de la CJP.
Am sunat la Casa de Pensii. Mi s-a spus ca trebuie sa incercam schimbarea incadrarii concediilor medicale din cod o1 in cod 03. "Sa incercam", deorece, exista posibilitatea ca medicii care au emis medicalul, sa nu vrea sa faca modificarea.
Daca obtin modificarea, urmez calea Casei de Pensii, daca nu o obtin, inregistrez medicalele la Casa de Sanatate.
Ce ziceti de asta? Cum as mai putea fi eu pasibila de amenda in acest caz?
Schimbarea codului pe certificatul medical se face in baza avizului scris al ITM pentru AM.
Intrebarea mea era legata de faptul ca in acest moment ar trebui refacute toate calculele aferente celor 3 luni trecute ( salarii, state, rectificativa la 112). Acest lucru, se poate evita? Si anume, refacerea calculelor?
Din cate am inteles de la Casa de Pensii, DA. In baza refuzului medicilor de a schimba incadrarea.
In aceste conditii, eu ca angajator sunt exonerat de orice vina.

Alte discuții în legătură

Cm accident de munca marsta marsta Buna ziua, in urma unui accident la locul de munca, declarat si la ITM, mi s-a eliberat CM pentru 4 saptamani, Sunt diferente procentuale la calculul ... (vezi toată discuția)
Accident de munca si cm Maryanariana Maryanariana Buna seara. Pe data de 27/01/1017,am suferit un accident de munca ,in timpul serviciului care sa soldat cu fractura cominutiva mana stanga ,plagi ... (vezi toată discuția)
Circulatie documente in caz de accident floriontehnic floriontehnic situatie:accident de traseu.lucratorul se prezinta la medic (la ora 06.20);i se da cod indemnizatie 06(urgenta medico-chirurgicala);i se elibereaza certificat ... (vezi toată discuția)