avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca si CM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca si CM

Buna seara.
Pe data de 27/01/1017,am suferit un accident de munca ,in timpul serviciului care sa soldat cu fractura cominutiva mana stanga ,plagi anfracturoase dorsale.Am fost transportata la spialul din Targoviste ubde am declarat accident de munca,aici nu era medic care sa poata interveni imediat ,am preferat sa plec la Bucuresti la spitalul Universitar ,am fost operata imediat la degetul index mana stanga fixandumi-se chiar si o brosa .Pe data de 3/02/2017,am fost externata ,urmand a veni la trei controale,eliberandumi-se 3CM ,2 cu cod 06 si unul cu cod 1.Am reveni la controale mi-sa scos si brosa,iar la al treilea consult mi sa dat recomandare catre medic in Targoviste.Aici am fost trimisa la chirurg plastician,apoi ortoped,facut eu radiografie,mi sa dat din nou CM pentru o luna cu cod 1,apoi chirurg din nou,apoi catre recuperare,facut parafina,ionozari,laser,gimnastica,10 sedinte,inapoi recuperare iar CM pentru inca 26 de zile luna aceasta cu cod 1.
Intre timp am primit procesul verbal de la ITM cu raspunsulpe care l-am scris :Este accident de munca care a produs incapacitate temporara de munca de cel putin 3zile calendaristice va fi inregistrat ca accident de munca cu ITM.
Ce inseamna acest lucru?
Daca eu am stat 90 de zile in CM,voi fi bagata intr-o comisie?
Acel aviz de care amintiti inca nu l-am primit? cu toate ca procesul verbal la-am primit pe 01/03/2017.
De ce medicul care m-a operat de urgenta nu mi-a dat CM cu cod 03,daca eu am declarat AM?
Ce trebuie sa fac in continoare?
Va rog sa ma scuzati daca nu am scris corect,este prima data cand scriu asa ceva pe un forum si prima data cand ma confrunt cu AM
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 21:53, 13 Aprilie 2017
In baza PV de cercetare AM, angajatorul va intocmi formularul FIAM de inregistrare AM.
Depuneti certificatele medicale la angajator care in baza acestora intocmeste FIAM si le introduce la plata din Fondul unic national pentru AM si BP gestionat de CJPensii.
Trebuie sa primiti un exemplar din FIAM.
La acest fond cotizeaza obligatoriu, lunar, toti angajatorii din Romania.
Angajatorul are obligatia sa trimita concediile medicale pentru modificarea codului pentru AM impreuna cu PV de inregistrare eveniment ca AM, pentru a putea intocmi FIAM.
Din comoditate si eventual pentru urgentarea platii CM, angajatorul va trimite pe dvs. sa modificati codurile la medic/ DSP/ CJP.
Medicul nu putea sa dea codul de AM doar in baza declaratiei dvs. verbale.
Dumneavoastra nu tr sa faceti nimic, caracterul evenimentului se stabileste in urma cercetarii, de catre comisia de cercetare numita de angajator, prin procesul verbal de cercetare si nu prin codul de pe certificatul medical.Angajatorul a transmis un proces verbal de cercetare, avizat de inspectoratul teritorial de munca, si un exemplar FIAM la CJPensii care are obligatia sa-i deconteze valoarea CM angajatorului indiferent de codul de pe certificat. Este posibil ca prelungirea CM peste 90 de zile sa se faca numai cu aprobarea obtinuta de la cabinetul (comisiei) de expertiză medicală din cadrul casei teritoriale de pensii competente. Discutati cu medicul care v-a acordat CM si vedeti ce este de facut. Din ce stiu eu incepand cu a 91-a zi calendaristica, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. In scopul evitarii pensionarii de invaliditate si mentinerii asiguratului in activitate, medicul curant poate propune prelungirea concediului medical peste 180 de zile cu cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical accident de munca rrramor rrramor Buna ziua, Speta: am un angajat care in luna februarie a suferit un accident. Din 11 februarie - 29 februarie a primit concediu medical din spital - cat ... (vezi toată discuția)
Circulatie documente in caz de accident floriontehnic floriontehnic situatie:accident de traseu.lucratorul se prezinta la medic (la ora 06.20);i se da cod indemnizatie 06(urgenta medico-chirurgicala);i se elibereaza certificat ... (vezi toată discuția)
Accident de munca sinteanoana sinteanoana Buna ziua, sotul meu lucreaza la o firma unde se asambleza tractoare si a avut un accident de munca luna trecuta, i-a cazut un sasiu de tractor pe un picior ... (vezi toată discuția)