avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 663 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Aplicarea Legii 192/2015
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Aplicarea Legii 192/2015

In cursul anului 2016 am avut 6 intrevederi cu reprezentantii Ministerului Muncii cu privire la aplicarea legii 192/2015, de fiecare data cu puncte de vedere diferite , sintetizandu-se la final cu faptul ca la stabilirea punctajului mediu anual la recalculare conform legii se va utiliza stagiul de cotizare aferent anexei 5 din legea 263.
Va rog sa-mi raspundeti daca este posibil asa ceva avand in vedere :
-la aplicarea legii 192/2015 care modifica art.169 din legea 263/2010 trebuiesc respectate normele de aplicare ale legii 263/2010 aprobate prin HG 267/2011 si care la art.134 aln.3 prevede clar "la recalcularea pensiilor pentru limita de varsta , stabilite potrivit legislatiei anterioare, intrarii in vigoare a legii se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei".
-cum poate motiva Ministerul Muncii incalcarea unui principiu de baza al normei juridice in ceea ce priveste raportul de drept substantial care este guvernat de legea sub imperiul caruia dreptul s-a nascut.
-cum poate justifica MM venirea cu solutia stagiu de cotizare aferent anexei 5 legea 263/2010 cata vreme legea posterioara nu poate atinge dreptul nascut sub imperiul legii anterioare deoarece ar insemna ca legea noua sa fie aplicata retroactiv .
-e posibil ca legea noua care se refera la raporturi civile definitivate sub imperiul altei legi sa le modifice avand in vedere ca trebuie respectata suveranitatea legii anterioare.
-CUM SE VA PROCEDA CU SITUATIILE IN CARE STAGIUL DE COTIZARE AL UNOR PENSIONARI ESTE STABILIT IN URMA UNOR HOTARARI JUDECATORESTI .
-este obligata casa de pensii sa respecte stagiul de cotizare stabilit prin hotarare judecatoreasca la recalcularea conform legii 192/2015.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:13, 7 Mai 2016
dar in cazul cind stagiul de cotizare este de 20 ani stabilit prin hotarire judecatoreasc cum se va oceda?
-ce este de facut daca punctul de vedere al ministerului munci ca punctajul obtinut dupa majorarea punctajului conform legi192/2015 se va imparti la stagiul de cotizare prevazut de anexa 5 din legea 263/2010 care este intre33 si 35 de ani si pensia este mai mica decit inainte de aplicare legi192.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
felipedumi, utilizator
Eu am stagiul complet de cotizare de 20 de ani castigat prin hotarare judecatoreasca.
Dupa aplicarea prevederilor legii 192/2015 raportarea punctajului mediu anual se va face tot la 20 de ani.
De unde rezulta ca in urma aplicarii legii 192/2015 se va modifica stagiul complet de cotizare ?
Care este prevederea legala care modifica stagiul complet de cotizare in urma aplicarii prevederilor legii 192/2015 ?
Eu nu cred in vorbe, pareri sau interpretari.
Prin intermediul deputatului de teleorman Simionescu Adrian sa facut o interpelare ministrului muncicu privire la aplicarea legi 192/2015 la care la data de15/03/2016 sa primit urmatorul raspuns:-precizam faptul, ca la recalcularea drepturilor de pensie potrivi legi 192/2015,stagiile complete de cotizare utilizate la determinarea PMA vor fi cele corespunzatoare fiecarei situatii,respectiv:-stagiile complete de cotizare prevazute in anexa 5 la lege
-stagiile complete de cotizare prevazute la art. 56si 57 din lege
-stagiile complete de cotizare prevazute de art.58 si 59 din lege
Subliniem faptul,ca fata de exprimarea clara a legiuitorului,continuta in alin. 3 al aqrt 169 indice 1,nimeni nu poate da o alta interpetare.
Acesta a fost raspunsul la interpelare.
-pentru a vedea ce intrbari ampus in interpelare si ce a raspuns ministrul munci si deasemenea puteti vedea si o a doua intrebare pusa MinistruluiMunci va rog intrati pe Google si tastati intrebari deputat Simionescu Adrian
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2016
felipedumi, utilizator
Eu nu cred in interpelari si luari de pozitie.
Eu cred doar in litera si spiritul legii.
Vreau sa vad prederea legala din care reiese ca se modifica stagiul complet in cazul aplicarii legii 192/2015.
Daca ce spuneti ar fi adevarat, toate pensiile la care se aplica prevederile legii 192/2015 ar scadea.
Stagiul complet este fixat de lege si tot prin lege se poate modifica.
Dati-mi aceasta prevedere legala.
Astazi am trimis datele personale la CNPP.
Am trimis si aplicatia mea.
Am intrebat daca aplicatia mea este corecta, sau gresita,
Daca este gresita sa-mi explice care este cea corecta.

Nu cred in cele sustinute de D-voastra.
In cel mai rau caz ar putea fi urmatoarea situatie:
Sa se aplice alt stagiu complet de cotizare(anexa 5) doar pentru punctele suplimentare.
Desi, nu cred ca pe aceeasi decizie se pot aplica doua stagii complete.

Crede cineva ca in an electoral s-a dat o lege prin care sa scada cuantumul pensiilor ?

In legea 192/2015 se spune ca se va acorda punctaj suplimentar de 50, respectiv 25%, nu ca se va lua.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2016
Carp Mircea, utilizator

Alte discuții în legătură

Se poate anula hotararea judecatoreasca unde mi se recunoaste un stagiu in grupa ii de 25 ani ? roliet roliet In decizia initiala s-a folosit un Stagiu complet de cotizare de ●30 de ani pana cand, ➡in urma unei Hotarari judecatoresti, mi s-a recalculat pensia ... (vezi toată discuția)
Cine poate modifica stagiul complet de cotizare stabilit de lege ? Carp Mircea Carp Mircea Legea 192/2015 Art. 169^1. (3) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (2), la numărul total de puncte realizate de acestea până la data prezentei ... (vezi toată discuția)
Ce pensionari vor beneficia de prevederile legii 192/2015 Carp Mircea Carp Mircea Potrivit legii 192/2015 beneficiaza de majorarea punctajelor cu 50%, respectiv cu 25% urmatorii pensionari: -Cei care au lucrat in grupele superioare I si ... (vezi toată discuția)