Stie cineva ce lege reglementeaza obligatiile mele ca si comerciant atunci cand eliberez factura, sa eliberez si certificat de calitate?
Nelamuriri:
1. Trebuie sa eliberez copie dupa documentele primite de mine la achizitionarea marfii? (certificat de calitate, conformitate) sau este suficient sa scriu: "Declar pe propria raspundere ca produsele din respectiva factura sunt in conformitate cu declaratiile producatorului........ "?
1. Trebuie specificate in factura produsele exacte care beneficiaza de aceste declaratii de conformitate? (pentru unele produse nu am asfel de documente)
legea 449 din 2003 privind produsele si garantiile asociate acestora si ordonanta 21 din 1992 privind protectia consumatorilor(astea in situatia in care comercializati produsele direct catre consumator)
daca produsele sunt obiectul unui contract de vanzare cumparare intre dvs ca societate comerciala si o alta persoana juridica, atunci se aplica prevederile codului comercial in clauzele contractuale dintre cele 2 parti. Desigur ca cumparatorul persoana juridica va solicita anumite garantii din partea dvs , astfel incat sa poata sa va traga la raspundere in cazul in care nu din culpa lui ar raspunde in fata consumatorului
Declaraţia de conformitate arată că produsul este conform unei norme,care mai no,trebuie să fie europeană...iar certificatul de caranţie este pentru servicii...pentru produse este certificatul de calitate.Conform Ord 21-1992,art.2
Situatia mea se refera doar la persoana juritica care vine altei persoane juritice. Eu am primit cand am cumparat un certificat de calitate sau de conformitate (nu o garantie!) a produselor. Cand vand la randul meu... mi se cere un certificat de calitate. Este suficient sa fac o declaratie pe proprie raspundere ca produsele din respectiva factura sunt conforme, sau trebuie sa dau fiecarui client copie dupa certificatele de calitate care le primesc? asta era problema... declaratie pe proprie raspundere sau copie dupa documentele primite de la furnizori/producatori?
Mentionez ca sunt doar produse nealimentare (jucarii, imbracaminte, incaltaminte, electrocasnice mici)
Va pot spune din propria experienta ca in ceea ce priveste comercializarea produselor intre persoane juridice nu exista nici o prevedere legala care sa oblige vanzatorul la acordarea garantiei sau la conformitatea produselor(cu exceptia unor produse prevazute de legi speciale), problema intervine insa cand aceste relatii se termina la nivelul consumatorului final persoana fizica, daca dv. in calitate de vanzator al unor produse care urmeaza sa fie vandute mai departe consumatorului nu acordati garantie sau certificat de calitate nu prea veti avea clienti, sau ma rog veti avea clienti mai putini sau strict persoane juridice ........in concluzie nu aveti obligatia sa dati decat ceea ce doriti dv. si ce considerati ca va va asigura o clientela(persoane juridice) multumita si numeroasa........