avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... lipsire de libertate? sau nerespectarea masurilor ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

lipsire de libertate? sau nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului?

O doamna X a trait in concubinaj cu domnul Y si, in urma acestei relatii, au impreuna un copil de aproximativ 3 ani. In prezent, fiind despartiti, se judeca pentru incredintarea copilului. Totodata, d-na X a obtinut un ordin de protectie pe timp de 3 luni (dec. 2015 - martie 2016), dar si o ordonanata presedintiala prin care, provizoriu, copilului ii este stabilit domiciliul la mama. Mama i-a cerut telefonic fostului concubin sa-i dea copilul, conform ordonantei, insa acesta a refuzat, motivand, printre altele, ca este impiedicat sa faca asta din cauza ordinului de protectie, neputandu-se intalni cu ea, dar si ca copilul nu ar vrea sa mearga la mama. Poate face mama plangere pentru lipsire de libertate impotriva fostului concubin pentru lipsire de libertate, avand in vedere ca copilul are 2 ani si 9 luni, neavand astfel discernamantul pentru a-si exprima vointa? Sau mai bine pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea copilului? Precizez ca mama nu a apelat la un executor judecatoresc pentru punerea in aplicare a ordonantei, care este executorie. Cei de la politie, carora li s-a solicitat ajutorul pentru punerea in aplicare a sentintei judecatoresti, i-au spus ca ei nu au atributiuni in acest sens, avand doar obligatia de a acorda sprijin executorului. Oare politistii aveau obligatia de merge sa puna in alicare oronanta sau chiar trebuie apelat la executor? Cu privire la ordinul de protectie a fost o anomalie in sensul ca, anterior emiterii acestuia, mama a fost peste fostul concubin acasa, patrunzand fara acordul acestuia in locuinta, pentru a-si lua copilul, amenintandu-l totodata cu cutitul ca daca nu-i da copilul, il va omora. La patru zile de la acest incident, a fost emis ordinul de protectie impotriva concubinului. Daca cei de la Protectia Copilului fac o evaluare a copilului si constata ca acesta chiar nu vrea sa mearga la mama, fiind bine ingrijit de fostul concubin si acceptat de sotia acestuia (care s-a implicat in cresterea si educarea copilului), fostul concubin trebuie sa mai dea copilul mamei?
Cel mai recent răspuns: vldstf , utilizator 08:56, 5 Mai 2016
Conform hotărârii instantei este obligat sa predea copilul.
Se va face executare silita.
Dacă copilul nu vrea se va urma o procedura în care se vor aplica penalități de întârziere.

Fapta nu constituie infracțiune în acest moment.
Are dreptul de a angaja și avocat pentru a se apara.
~ Conținut șters la cerere ~
Sa inteleg ca ordonanta se pune in aplicare exclusiv de catre executorul judecatoresc sau asta o pot face si politistii, fara a fi nevoie de executor? Pentru ca acestia din urma au refuzat, in lipsa executorului, sa puna in aplicare ordonanta. De asemenea daca mama merge cu martori la locuinta tatalui copilului (care are domiciliul intr-o parte, dar locuieste efectiv in alta parte) si acesta fie refuza sa dea copilul, fie tot timpul este plecat de acasa (si implict nu raspunde - nefiind in situatia de a-si exprima refuzul) sau invoca ca copilul este plecat cu bunicii in excursie prin tara, se poate face plangere pentru nerespectarea masurilor privind incredintarea copilului? Este binecunoscut faptul ca in astfel de situatii, cel ce se considera nedreptatit, apeleaza la astfel de tertipuri. Sau indiferent de situatie, aceste aspecte trebuie constatate doar de catre executor?
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Martor minor ContSters302312 ContSters302312 Buna ziua Am facut o plangere penala de nerespectare a masurilor privind incredintarea minorului deoarece mama acestuia refuza sa aplice legea. Am aflat ca ... (vezi toată discuția)
Executare silita catacata2011 catacata2011 Buna seara! Va rog ajutatima sa elucidez urmatoarea problema. Ma judec cu fosta concubina de 1 an de zile pt stabilirea domiciliului fetitzei noastre minore. ... (vezi toată discuția)
Este sau nu imediat executorie o sentinta a unei ordonante presedintiale de incredintare a unui minor la care am facut deja recurs? ContSters117797 ContSters117797 fosta concubina a castigat ordonanta presedentiala si instanta ma obliga sa dau copilul inapoi si sa platesc 120 lei pensie. cu drept de recurs in 5 zile. ... (vezi toată discuția)