avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cine poate modifica stagiul complet de cotizare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cine poate modifica stagiul complet de cotizare stabilit de lege ?

Legea 192/2015

Art. 169^1.

(3) În cazul persoanelor prevăzute la alin. (2), la numărul total de puncte realizate de acestea până la data prezentei recalculări se adaugă numărul de puncte corespunzător majorării rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1), la determinarea punctajului mediu anual utilizându-se stagiile complete de cotizare prevăzute de lege, corespunzătoare fiecărei situaţii.

Cum interpretati aliniatul de mai sus ?
Sa fie vorba despre alt stagiu complet de cotizare decat cel stabilit de lege ?
In cazul de mai sus se poate utiliza alt stagiu complet decat cel prevazut in dosarul(decizia) de pensie ?

Discutia am deschis-o in urma acestui topic:

www.avocatnet.ro/content/for...
Toatal stagiu de cotizare se exclude.
Eu:
-Am avut 30 de ani
-Acum am 20 de ani
-Conform anexei 5 din legea 263/2010 34 de ani si 4 luni

Care este stagiul prevazut de lege in acest caz ?

Am facut doua interventii la CNPP, una la Ministerul Muncii si una la Guvern.
La toate acceste institutii am cerut ca CNPP sa vina cu un comunicat de presa sa lamureasca lucrurile.
M-am agitat si stresat 4 zile.
Am pus pe jar toate institutiile statului prin interventiile pe care le-am facut.
Acum vreu sa cred ca m-am linistit.

Am tras concluzia ca interpelerile si interpretarile de aici:

www.avocatnet.ro/content/for...

cat si parerile impartite de aici:

[ link extern ] /

sunt:
Diversiuni, intoxicari si manipulari.

Interpretarea mea este si ramane urmatoarea:

Legea 192/2015:

"Art. 169^1

(3) ......................................................la determinarea punctajului mediu anual utilizandu-se stagiile complete de cotizare prevazute de lege, corespunzatoare fiecarei situatii.

-Eu ced ca stagiile complete de cotizare prevazute de lege, corespunzatoare fiecarei situatii sunt cele utilizate in fiecare dosar in parte, adica:

Ex:20 de ani, 25 de ani, 1,2, 1/3 din stagiul complet, etc.

Daca am interpreta ca se utilizaeza stagiul complet din anexa 5 a legii 263/2010, atunci toate pensiile ar scadea, ceea ce s-ar contrazice cu:
Precizările facute de CNPP privind aplicarea Legii nr. 192/2015 si anume:

V. În situaţia în care, în urma aplicării prevederilor alin.(1)-(3) din Legea nr.192/2015, rezultă un punctaj mediu anual mai mic, se menţine punctajul mediu anual şi cuantumul aferent aflat în plată sau cuvenit la data recalculării.

De aici rezulata clar ca nicio pensie nu va scadea.

Daca s-ar fi aplicat stagiul complet din anexa 5 a legii 263/2010 atunci punctul V ar fi avut urmatorul continut:

V. In situatia in care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat in urma aplicarii prevederilor alin. (1)-(3) din Legea nr.192/2015 este mai mic decat cel cuvenit sau aflat in plata, se mentine acest cuantum pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevazute de lege, se obtine un cuantum al pensiei mai mare.

Adica s-ar fi eliminat din text mentiunea:

........se menţine punctajul mediu anual .........

In precizari se spune ca .......se menţine punctajul mediu anual .........

Rezulta ca nu se va utiliza stagiul complet din aneaxa 5 a legii 263/2010.

Pot dezvolta mult mai mult acest subiect.
Daca tot am cerut, astept lamuriri si de la CNPP.
Importat este faptul ca nu va scadea nicio pensie.

H.G.257/2011:

Art. 134
(1) Pensia poate fi recalculata, la cerere, prin adaugarea veniturilor si/sau a stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia.

(3) La recalcularea pensiilor pentru limita de varsta, stabilite potrivit legislatiei anterioare intrarii in vigoare a legii, se utilizeaza stagiul complet de cotizare avut in vedere la stabilirea pensiei.

Astept sa vad cine isi va permite sa incalce aceste prevederi.

Eu nu cred ca se va ajunge aici.
Adica:
La modificarea stagiilor complete.

Nu-mi pot explica de ce intarzie aplicatia infrmatica a legii 192/2015.
Stagiile complete sa fie problema ?
Sunt 10 luni de la aparitia legii.
sa traiti .mai trebuie sa mai asteptam ,dar oricicum e dubioasa treaba sa nu sti tu un criteriu o baza etc..trebuie sa fim optimisti .SANATATE LA TOTI PENSIONARI
Daca s-ar aplica stagiile complete de cotizare din anexa 5 a legii 263/2010 asa cum reiese din informatiile aparute in spatiul public in ultitma perioada, ar reiesi ca legea 192/2015 ar fi cea mai mare cacealma din istoria legislatiei pensiilor publice.
Adica ar trebui sa scada cuantumul tuturor pensiilor.
Tot legea nu da voie sa se intample asa ceva.

Intrebarea este:
Va creste vreo pensie in urma aplicarii pfrevederilor legii 192/2015 ?
Daca cineva crede asa ceva, sa vina cu exemple.

Alte discuții în legătură

Separatia puterilor in stat Carp Mircea Carp Mircea Poate o hoarare de guvern sa anuleze, sau sa modifice efectele unei hotarari judecatoresti definitive ? Nu se incalca principiul separatiei puterilor in stat ? (vezi toată discuția)
Grupa 1 de munca ghe1955 ghe1955 Bu na seara.Acum,dupa ce parlamentul a revenit la stagiul complet de cotizare de 20 ani pt.cei din grupa intai,noi cei ce am iesit la pensie dupa 1 aprilie ... (vezi toată discuția)