Buna ziua, as dori si eu cateva lamuriri cu privire la drepturile urmasilor unui salariat care a decedat la locul de munca.
Expertiza de la ITM a confirmat ca este deces la locul de munca.
Firma la care a lucrat nu este obligata sa despagubeasca urmasii?
Ce drepturi au urmasii?
Legea nr.346/ 2002 republicata in 2009, privind asigurarea pentru AM si BP mentioneaza:
SECŢIUNEA a 6-a
Despăgubiri în caz de deces
ART. 45 (1) În cazul decesului asiguratului, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, beneficiază de despăgubire în caz de deces o singură persoană, care poate fi, după caz: soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
(2) Cuantumul despăgubirii în caz de deces este de 4 salarii medii brute, comunicate de
Institutul Naţional de Statistică.
ART. 46 Cererea pentru obţinerea despăgubirii în caz de deces se depune la sediul asigurătorului, însoţită de actele din care rezultă dreptul solicitantului, potrivit prezentei legi.
ART. 47 (1) Admiterea sau respingerea cererii se face prin decizie emisă de asigurător în termen de 20 de zile de la data depunerii cererii.
(2) Decizia se comunică în scris solicitantului în termen de 5 zile de la data emiterii ei.
ART. 48 Plata despăgubirii în caz de deces se face în termen de 15 zile de la data comunicării deciziei prevăzute la art. 47.
Asiguratorul este casa judeteana de pensii. Persoana indreptatita (art.45 al.1) depune cererea la CJP anexand documentele care atesta ca este beneficiar.
In contractul colectiv de munca incheiat la nivelul firmei pot exista prevederi legate de ajutoare materiale (pentru inmormantare, pomeni, mormant, etc.) care se acorda in cazul deceselor salariatilor ca urmare a unui AM sau BP.
Firmele pot incheia contracte de asigurare pentru AM cu firme de asigurari pentru salariati (nominal sau pentru un numar de ...) platind prime lunare si incasand asigurarea in cazul producerii unui AM. Acesti bani trebuie primiti de catre urmasii victimelor nu sa ramana in contul firmei.
Puteti deschide actiune in instanta impotriva celor responsabili pentru producerea evenimentului, inclusiv a firmei si cere daune morale si/ sau daune materiale. In cadrul cercetarii penale, ca urmare a inregistrarii AM cu deces si a trimiterii PV de cercetare al ITM la parchet urmasii vor fi intrebati de catre procuror daca se constituie parte civila in proces. Daca nu se face cercetare penala, puteti deschide actiune in civil, separat. Sa aveti in vedere termenul de 3 ani de la producerea evenimentului, pentru prescierea faptei.
precizez ca firma cerut ca cheltuielile cu imnormantarea sa fie facute pe firma si au decontat deja.
acum familia se adreseaza firmei sa ii despagubeasca cu diferenta de bani din cele 4 salarii brute ??
sidespagubiri morale doar prin instanta?
Cititi cu atentie ce am scris.
Cererea cu salariile se adreseaza Casei judetene de pensii.
Daca va intelegeti cu firma in privinta unor despagubiri morale si/ sau materiale nu trebuie sa ajungeti in instanta. Depinde de concluziile PV de cercetare a AM. Daca firma a fost gasita cu nerespectari legislative si din aceste cauze s-a produs AM puteti ajunge la o intelegere cu firma, fara proces.